Eksplozija na predizbornom skupu afganistanskog predsjednika

Talibanski komandanti obećali su kako će pojačati sukobe s afganistanskim i međunarodnim snagama (EPA)

Najmanje 26 osoba je poginulo, a više od 40 ih je ranjeno u eksploziji bombe blizu predizbornog skupa na kojem je bio afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u sjevernoj provinciji Parwan, navode zvaničnici.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad koji se desio u Charikaru, glavnom gradu ove provincije, sjeverno od afganistanske prijestolnice Kabula.

Nasrat Rahimi, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova je rekao kako je poginulo najmanje 26 osoba, dok ih je 42 ranjeno. Među ubijenima su i četiri vojnika, dodao je.

Abdul Qasim Sangin, šef bolnice u Parwanu, za Al Jazeeru je kazao među žrtvama ima žena i djece, te kako bi crni bilans još mogao rasti.

Ghani je bio prisutan na skupu u vrijeme eksplozije, ali je na sigurnom i nije povrijeđen, kazao je glasnogovornik njegove kampanje Hamed Aziz čije je riječi prenijela agencija AP.

Napadač je bio bombaš samoubica koji se motociklom, na kojem je bila velika količina eksploziva, zabio u ulaz mjesta održavanja skupa.

Wahida Shahkar, glasnogovornica guvernera provincije Parwan, navela je kako se eksplozija desila na ulazu na mjesto skupa.Širom Afganistana se dešavaju napadi u posljednje vrijeme dok se država priprema za predsjedničke izbore kasnije ovog mjeseca.

Napad u Kabulu

U drugom današnjem incidentu, desila se eksplozija u prijestolnici Kabulu, nedaleko od Zelene zone gdje se nalazi zgrada Ministarstva odbrane, ambasada SAD-a i sjedište NATO misije.

Talibani su preuzeli odgovornost i za ovaj napad u kojoj su poginule tri osobe, piše Tanjug.

Talibanski komandanti obećali su kako će pojačati sukobe s afganistanskim i međunarodnim snagama kako bi obeshrabrili ljude koji žele glasati na predsjedničkim izborima 28. septembra na kojima će se Ghani natjecati za drugi petogodišnji mandat.

Predizborni skupovi širom države odvijaju se uz pojačane mjere sigurnosti nakon talibanskih prijetnji da će napadati skupove i birališta.

Mirovni pregovori SAD-a i talibana propali su prošle sedmice. Dvije su strane pokušavale postići sporazum o povlačenju američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za sigurnosne garancije pobunjenika.

Ti pregovori, koji nisu uključivali afganistansku Vladu, trebali su biti uvod u pregovore o sveobuhvatnijem mirovnom sporazumu koji bi okončao 40 godina ratovanja u Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije