Eksplozija na iranskom tankeru u Crvenom moru

NITC: Trup broda pretrpio dvije odvojene eksplozije oko 100 km od saudijskog lučkog grada Jeddah

Cijene nafte skočile su za više od dva posto u petak, nakon što je iranski tanker pogođen sa, sumnja se, dvije rakete u Crvenom moru, uz obalu Saudijske Arabije, što je povećalo mogućnost poremećaja u opskrbi iz ključne proizvodne regije.

Iranska Press TV javila je da je naftni tanker Sinopa, koji je u posjedu Nacionalne iranske naftne kompanije, pogođen uz obalu saudijskog grada Jeddah.

Brod je oštećen i nafta se izljeva u more, kazali su neimenovani izvori Iranskoj studentskoj novinskoj agenciji (ISNA).

Svi članovi posade su sigurni i situacija s tankerom je stabilna, prenosi iranska novinska agencija Nour.

Iranska nacionalna tankerska kompanija (NITC) saopštila je da je trup broda pretrpio dvije odvojene eksplozije oko 100 km od saudijskog lučkog grada Jeddah. Kazali su da su eksplozije „vjerovatno uzrokovane raketnim napadom“.

Napadi na tankere

Nekoliko napada na naftnu infrastrukturu dogodilo se u Zaljevu posljednjih mjeseci, usred povećanja napetosti širom Bliskog istoka.

Incident u petak uslijedio je nakon tvrdnji Sjedinjenih Američkih Država da je Iran napao tankere u blizini Hormuškog moreuza, što je Teheran odbacio.

Odnosi Washingtona i Teherana pogoršani su nakon prošlogodišnjeg povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma.

Nakon povlačenja iz sporazuma SAD je uveo oštre sankcije iranskom naftnom i bankarskom sektoru u, kako su nazvali, kampanji „maksimalnog pritiska“.

Tenzije su dodatno porasle nakon što su bespilotnim letjelicama 14. septembra napadnuta naftna postrojenja saudijskog Aramcoa, smanjivši svjetsku proizvodnju nafte za pet posto.

Nekoliko svjetskih sila okrivilo je Iran za te napade, ali je Teheran negirao bilo kakvu odgovornost.

Izvor: Agencije