Eksplozija bombi u Damasku, deseci mrtvih

Groblje Bab al-Saghir se nalazi u blizini jedne od sedam kapija starog grada u Damasku (Reuters)

Dvije bombe su eksplodirale u Damasku, a pritom je stradalo najmanje 44 ljudi, javila sirijska državna novinska agencija SANA.

Bombe su eksplodirale u blizini groblja Bab al-Saghir u kvartu Bab Masala, a ranjeno je najmanje 100 ljudi. Državni mediji su izvijestili da je u napadu stradalo nekoliko civila.

Groblje Bab al-Saghir se nalazi u blizini jedne od sedam kapija starog grada u Damasku. Prorežimski mediji javljaju da su ciljevi napada bili autobusi koji su prevozili šiitske hodočasnike. Kako je javila Sirijska opservatorija za ljudska prava, bombaš samoubica se raznio kada je autobus sa hodočasnicima prolazio kroz kvart Bab al-Saghir.

Iračka državna javila je među stradalima 40 državljana te zemlje.

Udari granata i avionskih bombi

Ranije se područje Istočne Ghoute u okolini Damaska našlo na udaru granata i avionskih bombi uprkos prekidu vatre koji je objavila Rusija, a koji traje do 20. marta.

Aktivisti su javili da su avioni sirijskih zračnih snaga izvršili napade na grad Doumu u okolini Damaska, koji je pod kontrolom opozicijskih snaga. U napadu su poginule dvije osobe, među kojima je jedna žena, a ranjeno je više osoba.

Prema istom izvoru, snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada bombardirale su područje Doume raketama zemlja-zemlja.

Izvor: Al Jazeera i agencije