Eksplozija bombaša samoubice potresla centar Tunisa

Najmanje devet osoba je ranjeno u eksploziji bombaša samoubice koji se desio u centru Tunisa, prijestolnici istoimene države na sjeveru Afrike.

Ove podatke objavilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je ovaj akt nazvalo “terorističkim djelovanjem”.

Žena se raznijela u ponedjeljak popodne u centralnoj aveniji “Habib Bourguiba” gdje je svakodnevno prisutno jako osiguranje, navode svjedoci.

Kako javlja radio Mosaique FM, među ranjenima je osam pripadnika snaga sigurnosti i jedan civil. Bombašica je koristila ručno napravljenu bombu koja je imala malu količinu eksploziva.

Velika eksplozija

Na društvenim mrežama se vide fotografije žene sa šalom koja je nosila tamne hlače ružičastu majicu i kratku crnu jaknu sa teškim povredama na lijevom kuku i stomaku kako leži na tlu blokiranog dijela grada Tunisa.

Agencija Reuters navodi kako je na lice mjesta stiglo više kola hitne pomoći.

“Bio sam ispred pozorišta, čuo sam veliku eksploziju i vidio mnogo ljudi kako bježe”, naveo je svjedok Mohamed Ekbal bin Rajib za ovu agenciju

Dodaje se kako je policija blokirala ovo područje, a više detalja nije poznato.

Još niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

Vanredno stanje

Od 2011. godine i ustanka kojim je svrgnut diktator Zine El Abidine Ben Ali, napadi u Tunisu su odnijeli veliki broj života, a među žrtvama su brojni pripadnici snaga sigurnosti i strani sigurnosti.

Najmanje 38 osoba je ubijeno juna 2015. godine u pucnjavi koja se desila u priobalnom odmaralištu Sousse gdje je bio veliki broj turista. Iste godine je izvršen i napad na Nacionalni Bardo muzej u gradu Tunisu kada su ubijene 22 osobe.

Država je u vanrednom stanju od novembra 2015. godine kada je 12 predsjedničkih čuvara ubijeno u samoubilačkom bombaškom napadu za koji je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Al Jazeera i agencije