Eksperti UN-a: Saudijski zakoni guše aktiviste

Dok mnoge žene danas mogu voziti, one koje su se borile za to još su u zatvorima, tvrdi saudijska blogerica u egzilu (Ilustracija)

Saudijska Arabija koristi se zakonima o borbi protiv terorizma kako bi utišala aktiviste, među kojima su i žene, u kršenju slobode govora, koju garantira međunarodno pravo, tvrde eksperti za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Saudijska državna agencija SPA u petak je objavila da je državni tužilac iz Rijada počeo pripreme za suđenja pritvorenicima, koje su zvaničnici UN-a identificirali kao aktiviste za prava žena, nakon što je završena istraga protiv njih.

Saudijski zakon o borbi protiv terorizma i ostala legislativa “nedopustivo su široki i nejasni”, rekla je Fionnuala Ni Aolain, specijalna izvjestiteljica UN-a.

“Ovi zakoni koriste se za direktne atake i ograničavanje prava istaknutih zagovornika ljudskih prava, vjerskih vođa, pisaca, novinara, akademika, građanskih aktivista… Sve te grupe na meti su saudijskih zakona.”

Na meti oni koji brane prava žena

Michel Forst, specijalni izvjestitelj UN-a o situaciji sa zagovornicima ljudskih prava, kaže da je u proteklih nekoliko godina bio u kontaktu s vlastima iz Rijada.

“Za mene je zabrinjavajuće to što su na meti oni koji brane prava žena”, rekao je on, dodavši da nije riječ samo o ženama koje su uključene u pokret za podizanje zabrane vožnje nego o svim ženama.

Saudijski ambasador pri UN-u Abdulaziz M. O. Alwasil u petak je Vijeću za ljudska prava rekao da “Kraljevina svojim mjerama poštuje sve međunarodne i nacionalne standarde koji se odnose na ljudska prava”.

Kako kaže, mjere za borbu protiv terorizma ne baziraju se samo na sigurnosnim akcijama nego se u obzir uzimaju i pravne i sve druge potrebne aspekte kako bi se obračunali s osumnjičenima za terorizam.

Zaynab al-Khawaja iz Zaljevskog centra za ljudska prava rekla je da saudijske vlasti za cilj imaju ušutkati pokrete aktivista u zemlji.

‘Elektrošokovi, šibanje, bičevanje…’

Nakon što je objelodanila izvještaj svoje organizacije o navodnim mučenjima u saudijskim zatvorima, rekla je: “Neke od metoda torture koja se koristi u Saudijskoj Arabiji jesu elektrošokovi, šibanje, ponekad bičevanje po bedrima te seksualni napadi, u kojima su neke aktivistice skinute gole, ponekad bile i s lisicama, te tako fotografirane. Nekima su stavljani povezi na oči.”  

Omaima al-Najjar, saudijska blogerica koja živi u egzilu, izjavila je da se bojiza 18 žena za koje zna da su optužene.

“Važno je znati da, dok mnoge žene danas mogu voziti, one koje su se borile za to još su u zatvorima. Dok žene konačno mogu glasati ili ići u kina, mnogo je aktivistica koje su se zalagale za to koje su i dalje iza rešetaka. Bojim se da će te žene, ako ne bude međunarodnog pritiska, u zatvorima provesti ostatak života ili biti ubijene”, rekla je ona za Reuters.

Izvor: Agencije