Eksperti: Pogoršanje stanja na svjetskim berzama u 2019.

Šef ekonomskog odjeljenja Mizuho banke, Vishnu Varathan, izjavio je da investitori sada imaju manje razloga da budu optimistični (EPA)

Situacija sa padom dionica na svjetskim berzama će se pogoršati u 2019. godini zbog globalnog ekonomskog usporavanja, potencijalnog daljeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u i američko-kineskog trgovinskog rata, upozoravaju stručnjaci.

“Volio bih da budem optimističniji, ali ne vidim previše pozitivnih rezultata. Vjerujem da najgore tek slijedi u narednoj godini”, kaže za CNBC Mark Jolley, globalni strateg CCB International Securitiesa.

Trgovinski spor

Šef ekonomskog odjeljenja Mizuho banke, Vishnu Varathan, izjavio je da investitori sada imaju manje razloga da budu optimistični, jer će zbog pooštravanja monetarne politike američkih Federalnih rezervi biti manje novca za investicije.

Trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, često se spominje kao najveći opasnost po rast globalne ekonomije.

Iako je novo povećanje tarifa odloženo do početka marta naredne godine, niko ne zna šta će se dogoditi nakon toga, kaže Vasu Menon iz OCBC banke.

“Cijene aktiva su primamljive, ali morate imati jak apetit za rizik jer mislim da će tržišta biti veoma turbulentna”, dodao je on.

Izvor: Agencije