Eksperti o mogućem napadu na Iran

Zapadne sile su pojačale svoje pomorsko prisustvo u Persijskom zaljevu, na čelu s nosačem aviona 'Abraham Lincoln' (Index.hr)

Izraelski napad na Iran vjerovatno bi uvukao u sukob SAD, nanio štetu globalnoj ekonomiji i ojačao islamski ekstremizam, smatraju eksperti i upozoravaju da bi to ujedno uvjerilo Teheran da treba razviti nuklerno oružje.

U trenutku kada raste zabrinutost da bi Izrael u predstojećim mjesecima mogao napasti iranska nuklearna postrojenja, u zapadnim prijestonicama se ubrzano razmatraju razlozi za i protiv takvog napada.

Zapadni stručnjaci smatraju da bi Izrael trebao dobro razmisliti prije nego što uđe u sukob koji bi mogao izazvati širi konflikt.

“Ko god napadne iranska nuklearna postrojenja, zapravo donosi odluku da uđe u rat s Iranom”, rekao je Reutersu bivši američki predstavnik na pregovorim o smanjenju strateškog naoružanja Richard Burt na marginama Međunarodne bezbjednosne konferencije u Minhenu.

Ko god napadne iranska nuklearna postrojenja, zapravo donosi odluku da uđe u rat s Iranom.

Prema njegovim riječima, združeni generalštab američke vojske uvijek dosad je bio dosljedno protiv napada na Iran, jer tako nešto podrazumijeva niz nepoznanica, i to uglavnom negativnih.

Analitičari, međutim, primjećuju sve veći jaz između izraelskog i zapadnog stava o upotrebi sile protiv iranskog nuklearnog programa, za koji Teheran tvrdi da ima isključivo mirnodopsku svrhu, dok Zapad strahuje da bi mogao imati za cilj izgradnju nuklearnog oružja.

New York Times (NYT) je nedavno objavio da su izraelski lideri, na osnovu procjena obavještajnih službi i naučnih studija, zauzeli stav da izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja ne bi imao tako katastrofalne posljedice.

‘Preuveličane’ mete

Izraelski lideri, prema pisanju lista, smatraju da su prijetnje Teherana da će uzvratiti napad na izraelske i zapadne mete “preuveličane” i djelimično “blef”.

Ahmet Davutoglu [EPA]

Prema izvještaju Rand korporacije iz 2011. godine, upotreba sile kako bi se zaustavio iranski nuklerani program bi dovela do okupljanja iranskog naroda oko vlade u Teheranu, iako neki analitičari ne vjeruju da bi podrška bila onako snažna kao tokom iransko-iračkog rata.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu upozorio je u nedjelju u Minhenu na opasnosti od eventualne vojne intervencije protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa.

“Vojna intervencija u tom regionu bi bila katastrofa”, kazao je on na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji.

Prema njegovim riječima, i oštrije sankcije protiv Teherana „nisu dobre“ kao put da se Iran navede da popusti.

“Najbolji su pregovori”, poručio je Davutoglu, dodajući da je važno da se obnovi povjerenje među stranama.

Američki senator Joseph Lieberman priznao je da sankcije Iran u prošlosti nisu navele na popuštanje.

Vojni manevri

“Iako su sankcije pogodile iransku privredu, te posljedice nisu imale nikakvog utjecaja na ponašanje iranskog režima u vezi nuklearnog programa”, rekao je on.

Ukoliko bi se Obama odlučio na vojno djelovanje protiv Irana, on bi, kako je podvukao Lieberman, imao podršku obje stranke u Kongresu.

Iran će napasti bilo koju zemlju čiju teritoriju upotrijebe “neprijatelji” Teherana za pokretanje napada na Islamsku Republiku, izjavi je zamjenik komandanta elitne Revolucionarne garde Hossein Salami.

“Naše vojne snage napast će svaku zemlju koja ustupi svoju teritoriju za napad na Iran”, rekao je on.

Revolucionarna garda počela je u subotu vojne vježbe na jugu Islamske Republike, što je, prema ocjeni analitičara, posljednje iskazivanje snage nakon prijetnji da će zatvoriti Hormuski moreuz kao znak odmazde zbog oštrijih zapadnih sankcija.

Posljednji vojni manevri pokrenuti su nakon niza upozorenja iranskog vrhovnog lidera, ajatolaha Ali Hameneija, o mogućim američkim ili izraelskim napadima na nuklearna postrojenja Islamske Republike.

Zapadne sile također su pojačale svoje pomorsko prisustvo u Persijskom zaljevu, na čelu s nosačem aviona “Abraham Lincoln”.

Izvor: Agencije