Eksperti: Evropske bolnice nisu bile spremne za pandemiju

Mnogi eksperti tvrde da je pristup evropskih zemalja borbi protiv virusa u početku bio opušten (EPA)

Sve veći broj bolnica u Evropi bori se s desecima hiljada pacijenata zaraženih korona virusom, a kriza je pokazala iznenađujući paradoks – evropske države, koje imaju najbolje zdravstvene sisteme i bolnice, nisu u stanju nositi se s pandemijom korona virusa.

Epidemiolozi tvrde da je razlog za to organizacija zdravstvenog sistema u kojem centralno mjesto zauzimaju bolnice, nedostatak epidemiološkog iskustva i neselektivno smještanje pacijenata u bolnice, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prošle sedmice su zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ukazali na nedostatke evropskog pristupa pandemiji i istakli kako je trebalo agresivnije reagirati dva mjeseca ranije i da je trebalo provesti obimnija testiranja i bolje mjere nadgledanja.

Mnogi eksperti tvrde da je pristup evropskih zemalja borbi protiv virusa u početku bio opušten i kako mu je nedostajala primjena osnova epidemiologije, kao što je praćenje kontakata, odnosno praćenje osoba s kojima su zaraženi imali kontakt kako bi se nadgledalo širenje virusa.

Osim toga, zdravstveni radnici u Evropi imaju malo iskustva s racionalizacijom u pružanju zdravstvene njege, jer su evropske bolnice generalno jako dobro opremljene i to se sada pokazalo kao problem.

Borba protiv epidemija se ne vodi u bolnicama, one se bave samo saniranjem posljedica epidemije, ističu eksperti.

Nedovoljna i jaka mreža ljekara

U zdravstvenim sistemima evropskih zemalja centralno mjesto zauzumaju pacijent i pružanje zdravstvene njege pacijentu, ali epidemije zahtijevaju promjenu ove perspektive i stavljanje fokusa na zajednicu.

Takav model uglavnom postoji u Africi i nekim dijelovima Azije, gde su bolnice rezervirane za pacijente u najtežem stanju, dok se ostali pacijenti izoliraju ili liječe u drugim objektima, nalik terenskim bolnicama, koje se sada prave širom Evrope.

Čak ni jaka mreža ljekara opće prakse u Evropi nije dovoljna za borbu protiv pandemije korona virusa.

U ovakvim uvjetima efikasno je angažiranje ogromnog broja zdravstvenih radnika, koji imaju manje iskustva od ljekara, ali koji su fokusirani na primjenu mjera za kontrolu epidemije.

Ovakvu radnu snagu uglavnom imaju države u razvoju, u kojima su uobičajene masovne zdravstvene intervencije, poput vakcinacije.

Neki eksperti tvrde da su su evropske zemlje pogriješile u proračunu svojih sposobnosti da se nose s epidemijom i da je mnoge iznenadila činjenica koliko se ovaj novi virus brzo širi.

Izvor: Agencije