Ekspert UN-a traži od Kine pristup kampovima s Ujgurima

Zakoni ciljaju na aktivnosti zajednica koje su zaštićene osnovnim pravima, u smislu prava na mišljenje, svijest i vjeru, navode eksperti (Reuters)

Istražitelj Ujedinjenih naroda za slobodu religija zatražio je od Kine da mu dozvoli posjetu regiji Xinjiang, gdje se oko milion Ujgura i ostalih muslimana nalazi u masovnim kampovima za “reedukaciju”.

Suočena s rastućim međunarodnim pritiskom zbog centara koji, kako kažu, služe za “preobrazbu” i “obuku”, Kina je pojačala diplomatske napore da izbjegne cenzuru.

Braneći svoj program u zabačenoj zapadnoj regiji, Kina je nedavno inostranim diplomatama objasnila da su “apsurdne propovijedi” od “islamskih ekstremista” pretvorili neke ljude u “ubice đavole”.

“Zatražio sam da posjetim to mjesto, jer mi je prioritet da saznam šta se događa u kampovima. Zbog izvještaja koji dolaze iz Xinjianga, postoje osnove za ozbiljnu zabrinutost”, rekao je specijalni izvjestitelj UN-a Ahmed Shaheed, koji je dodao da Kina još nije odgovorila na zahtjev koji je poslao ovog mjeseca.

‘Pritvaranje miliona ljudi’

Shaheed, bivši ministar vanjskih poslova Maldiva, kazao je da je jedan od nekoliko UN-ovih eksperata za ljudska prava koji su u novembru poslali pismo kineskim zvaničnicima, izrazivši zabrinutost zbog njihovog programa koji cilja na “ekstremiste”.

“Pisao sam Kini s još nekoliko izvjestitelja na temu zakona o ‘deekstremifikaciji’ koji se provode u Kini, a koji je, prema nekim izvještajima, rezultirao pritvaranjem miliona ljudi”, rekao je Shaheed.

“Izrazili smo zabrinutost jer su zakoni preširoko formulirani i ciljani su na aktivnosti zajednica koje su zaštićene osnovnim pravima, u smislu prava na mišljenje, svijest i vjeru. U tim zajednicama događaju se njihova kršenja.”

U pismu UN-a izražena je zabrinutost da kineski propisi “za metu imaju muslimane, jezičke i religiozne manjine, kao i Kazahe”.

U pismu su Kinezi pozvani da ukinu te mjere.

‘Smrt i zlostavljanje’

“Postoje navodi o smrtnim slučajevima u zatvorima, psihološkom i fizičkom zlostavljanju, mučenju, kao i nedostatku zdravstvene njege”, kaže se u pismu.

Kineski propisi ekstremifikaciju definiraju kao “širenje religijskog fanatizma kroz neprimjerene brade ili izbor imena”, navodi se u pismu.

Cilj tih propisa da se “religija načini više kineskom” je nezakonit, kaže se dalje u pismu.

Xie Zhengwei, prvi sekretar Kineske misije pri UN-u u Ženevi, rekao je Vijeću za ljudska prava UN-a da se Kina protivi “ekstremizmu”, diskriminaciji, nasilju ili netoleranciji.

“Različite vjerske grupe, vjernici i nevjernici, poštuju se međusobno i žive u harmoniji”, rekao je on, ne spominjući Xinjiang.

Grupa američih senatora u ponedjeljak se požalila administraciji predsjednika Donalda Trumpa da njen odgovor na kinesko zlostavljanje muslimanske manjine nije dovoljan, nekoliko mjeseci nakon što je najavljeno da se zbog tog problema razmatra nametanje sankcija.

Izvor: Agencije