Oglasi

Ekspert: Razumno je očekivati vakcinu do kraja godine

Neka vrsta vakcine protiv COVID-19 dijelovima američke populacije bit će dostupna do kraja godine, tvrdi Wendy Sammons-Jackson.
Osim SAD-a, na razvoju vakcine radi još mnogo država i organizacijaEPA

Direktorica Vojnog programa za istraživanje zaraznih bolesti Wendy Sammons-Jackson izjavila je u utorak kako je razumno očekivati da bi neka vrsta vakcine protiv korona virusa mogla biti dostupna dijelovima američke populacije do kraja godine.

Američki ministar odbrane Mark Esper obećao je 15. maja da će američka vlada, u saradnji s privatnim sektorom, proizvesti vakcinu za američki narod i partnere u inostranstvu do kraja godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rusija testira vakcinu na vojnicima

Osim SAD-a, na razvoju vakcine radi još mnogo država i organizacija.

Rusija je ranije u utorfak objavila da je među vojnicima odabrala 50 dobrovoljaca za testiranje vakcine.

Univerzitet Oxford planira, u slučaju da studija o njegovoj vakcini bude uspješna, do septembra proizvesti 30 miliona doza.

Evropska komisija krajem maja je objavila da je za finansiranje istraživanja u vezi s vakcinom i terapijom za liječenje bolesti COVID-19 prikupila 9,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.