Ekskluzivno: Zabrinutost za sigurnost Boeinga 787

Piše: Will Jordan

Al Jazeera saznaje da su neki radnici kompanije Boeing ozbiljno zabrinuti za sigurnost aviona Boeing 787 Dreamliner.

U novom dokumentarcu, Uništeni snovi: Boeing 787 (Srijeda 21:00 https://www.youtube.com/watch?v=l0kJCmovet8&feature=youtu.be), sadašnji i umirovljeni zaposlenici kompanije Boeing za istraživački tim Al Jazeere govore o svojim brigama o kontroli kvaliteta.

Od kada je najavljen njegov izlazak 2003. godine, Boeingov Dreamliner, koji je svoj prvi komercijalni let imao krajem 2011. godine, susreće se s mnogobrojnim problemima. Otkazivanje dvije baterije u januaru prošle godine izazvalo je strahove po pitanju sigurnosti, što je uzrokovalo prestanak letenja na tri mjeseca svih flota širom svijeta.

Boeing kaže da on ne pravi kompromise kada su u pitanju sigurnost i kvalitet proizvoda.

Zviždač

Radnik na jednoj od dvije proizvodne trake Boeinga 787 u Charlestonu, u saveznoj američkoj državi Južna Karolina, kontaktirao je Al Jazeerin istraživački tim kako bi podijelio svoju zabrinutost u vezi s Dreamlinerom.

Radnik, koji je želio ostati anoniman, kaže da se “od svih prijavljenih problema na modelu 787 skoro 90 posto problema zanemari”. On koristi metaforu “ledenog brijega” da opiše probleme s avionom. Tvrdi da je 10 posto problema vidljivo široj javnosti, dok je ostalih 90 posto “zataškano”.

“Vidio sam puno stvari koje se ne bi trebale dešavati u fabrici aviona”, kaže radnik. “Izjeda me to što znam, a što nemam ni mjesta, ni načina da bilo šta kažem.”

U izjavi za Al Jazeeru, kompanija Boeing je rekla da “modeli 787 koje isporučuju postrojenja za završnu montažu i dostavu u Južnoj Karolini i Washingtonu zadovoljavaju najviše standarde sigurnosti i kvaliteta, koji se provjeravaju jasnim ispitivanjima, provjerama i inspekcijskim postupcima”.

Deset od 15 ‘ne bi letjelo’

Koristeći skrivenu kameru, radnik je snimio unutrašnjost Boeingovog postrojenja u Južnoj Karolini, kao i razgovore s kolegama. On je nasumično pitao 15 kolega koji rade na sklapanju Dreamlinera da li bi letjeli ovim avionom. Deset ih je reklo da ne bi.

“Ne bih letio u jednom od ovih aviona”, rekao mu je jedan radnik, “jer vidim da je kvaliteta obično sr***”.

Na pitanje, da li bi letio avionom Boeing 787, drugi radnik je odgovorio: “Avion je nedovršen.”

Na pitanje šta misli pod tim, radnik dodaje: “Vjerovatno bih letio, ali da bih to uradio, morao bih priželjkivati smrt.”

Treći radnik koji radi na sastavljanju model 787 u Južnoj Karolini je rekao: “Ne pravimo ih da mogu letjeti. Pravimo ih da ih prodamo. Znate o čemu govorim?”

Larry Loftis, potpredsjednik kompanije Boeing i generalni direktor programa 787, za Al Jazeeru je kazao: “Najvažnija stvar na koju se mi u Boeingu fokusiramo je da nastavimo osiguravati sigurnu plovidbenost, ispravnost i kvalitet aviona.”

Konzumiranje droga

Radnik Boeinga je također rekao da je zabrinut što se neki od njegovih kolega drogiraju, rekavši da je čuo “ljude da pričaju o tome da se drogiraju i da traže drogu”, posebno marihuanu, kokain te tablete protiv bolova.

Na videosnimku je snimio jednog čovjeka kako govori da se u fabrici mogu naći “sve sami kokain i tablete protiv bolova”, dodajući: “Ovdje možete nabaviti travu, veoma dobru travu…”

Drugi radnik se žali da menadžment kompanije Boeing “ne testira nikoga na droge”, dodajući da “postoje ljudi koju izađu na pauzu za ručak i zapale džoint”.

Američki federalni agenti su 2011. godine izvršili pretres fabrike Boeinga u Philadelphiji, u sklopu istrage o korištenju droga. Više od deset radnika koji su radili na sklapanju aviona, uključujući i modele helikoptera CH-47 Chinook i V-22 Osprey, uhapšeno je u tom postrojenju.

U izjavi za Al Jazeeru, kompanija Boeing je rekla da se u njihovim postrojenjima testiranje zaposlenika na droge vrši u skladu s Boeingovom politikom i procedurom, koja je u skladu s važećim zakonima.

“Boeing temeljito istražuje sve izvještaje zaposlenika o odstupanju od ove politike te, po potrebi, provodi odgovarajuće sankcije.”

Dopis o promjenama

Dopis koji je dobio istraživački tim Al Jazeere također pokazuje da je 2010. godine, u vrijeme kada je proizvodnja modela 787 kasnila dvije godine, kompanija Boeing izmijenila svoje standarde kvalitete.

Umirovljeni inžinjer Boeinga, koji nam je proslijedio ovaj dopis, kaže da dopis pokazuje da je kompanija “promijenila osnovne inžinjerske principe kako bi se ispunili zadani rokovi.”

Vidjevši ovaj dokument, još jedan dugogodišnji inženjer Boeinga je kazao da su oni “…skratili inžinjerski proces kako bi ispunili zadane rokove… Mislim da je ovo za svaku osudu.”

Cynthia Cole, bivša predsjednica inženjerskog sindikata Boeinga – SPEEA, dodala je da ona više neće letjeti avionom Boeing 787.

“Izbjegavala sam letjeti avionom Boeing 787. Sada, kada vidim ovo, definitivno ću prestati letjeti ovim avionom”, rekla je.

Kompanija Boeing je saopćila da je dopis u potpunosti u skladu s jasnim sistemom osiguranja kvaliteta.

“Iako ne želimo u detalje ulaziti u proces proizvodnje, napominjemo da se dokument završava zaključkom da promjene u procesu proizvodnje ‘ne znače da je odobreno isporučivanje ili prihvatanje dijelova koji ne zadovoljavaju inženjerske uvjete, kao i uvjete o kontroli kvlaitete’.”

Kompanija je dodala da za modele 787 u oba ova postrojenja koriste jedan sistem kontrole, koji je odobrio FAA.

Izvor: Al Jazeera