EKSKLUZIVNO: Priprema paravojne šiitske jedinice za napad na ISIL

Šiitske paravojne jedinice u Iraku postigle su uspjehe u borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) na jugu i sjeverozapadu zemlje. Međutim, pojavile su se optužbe za ubijanje sunitskih civila.

Al Jazeerinom reporteru Imranu Khanu je odobren ekskluzivan pristup jednoj od grupa u pokrajini Salahuddin, koja se priprema za napad na uporište ISIL-a u Tikritu.

„Trideset i pet kilometara iza ove doline nalazi se Tikrit. Veći dio tog grada pod kontrolom je boraca grupe Islamska država Irak i Levant“, izvještava Khan iz Zarge, područja u kojem je smještena baza šiitske paravojne jedinice, jedne od mnogih koje se bore u toj pokrajini.

Njihova misija je držati ISIL dalje od tog područja i pripremiti se za napad na Tikrit.

Optužbe za napade na sunite

Šiitske jedinice imaju podršku Irana i sastavljene su od civila, a ne profesionalnih vojnika.

Neke su optužene za osvetničke napade na sunite u oblastima koje su preotele ISIL-u, međutim, te optužbe poriču.

 „Ja sam građevinski inženjer i odazvao sam se svetom pozivu Velikog ajatolaha Alija Sistanija. Pripadnik sam mobilizovanih narodnih snaga. Svjedočio sam svemu što se ovdje dogodilo i mogu vam reći da takvih napada nije bilo“, kaže Wissam Ridha, pripadnik šiitske jedinice.

Šiitski borci za sada čekaju i pitaju se na kakav će otpor naići kad krenu u napad na Tikrit.

„Tikrit je dugo bio uporište sunitskih pobunjenika, protivnika Vlade. I, iako borci ISIL-a tvrde da kontrolišu sam grad, on je zapravo u rukama nakšibendijske vojske. Riječ je o grupi Sadamovih lojalista i gradu u kojem je sam Sadam Hussein rođen. Ali to ne znači da dijele ciljeve ISIL-a i žele osnivanje kalifata. Ipak, žele promjenu režima i vladavinu sunita“, javlja Khan.

Opsada Amerlija

Kada su ISIL i sunitski pobunjenici sredinom juna počeli opsadu ovog područja, najintenzivnije borbe vođene su u gradu Amerliju. Opsada je okončana tek nakon tri mjeseca, a pokazatelji, koliko su sukobi bili žestoki, vidljivi su svuda.

„Opsada je trajala tri mjeseca. ISIL je pokrenuo dvije ofanzive. Druga je bila mnogo žešća od prve. Pokušali su napasti svetište u gradu. Bila je to teška bitka. ISIL je dobro opremljen, ali smo ih, uz Božiju pomoć, uspjeli poraziti. Borili smo se do posljednjeg metka i, hvala Bogu, uspjeli“, kaže Shaker Mahmoud, zapovjednik šiitske jedinice.

Borci redovno vježbaju, pucajući prema teritoriji ISIL-a. Uvjereni su da će pobijediti i insitiraju da im nije potrebna međunarodna pomoć.

U međuvremenu, ISIL i dalje kontroliše velike dijelove Iraka i na mjestima poput Tikrita pokazuje da neće biti poražen preko noći.

Izvor: Al Jazeera