Ekskluzivno: Al Jazeera u zatvoru u Gazi

Al Jazeeri je odobren ekskluzivni pristup specijalnom odjelu središnjeg zatvora u Gazi, u kojem su pritvorene osobe osumnjičene za suradnju s Izraelom. Ekipa Al Jazeere odvedena je u prostorije ispod središnjeg zatvora, u specijalni dio u kojem su smještene osobe osumnjičene za suradnju s Izraelom.

Sve ćelije su pod neprestanim nadzorom. Za zatvorenike je odgovoran čuvar Abu Mustafa. Kaže da ih drže u izolaciji jer bi ih drugi zatvorenici mogli ubiti ako doznaju za što su osumnjičeni.

“Ovdje su smještena osmerica zatvorenika. Puštamo ih samo do toaleta i na molitvu. Svaki put kad izlaze iz ćelija, na glave im stavljamo kapuljače”, kaže Mustafa.

Osumnjičeni poriču optužbe

Zatvorenicima je rečeno da ne razgovaraju s ekipom Al Jazeere, ali čuvari kažu da osumnjičeni poriču sve optužbe.

“Osumnjičeni kolaboracionisti mogli bi provesti dan, tjedne, čak i godine u ćelijama površine jedan puta dva metra prije nego što Revolucionarni sud odluči o njihovoj sudbini”, izvještava reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Specijal: Napadi na Gazu

Dana 22. kolovoza Hamas je pogubio 18 osoba osumnjičenih za suradnju s Izraelom. Sedam ih je ubijeno javno, na ulici u gradu Gazi. Hamas nikad u jednom danu nije pogubio toliki broj potencijalnih kolaboracionista od kada je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine.

Pogubljenja su uslijedila nakon izraelskog zračnog napada u kojem su ubijena trojica viših zapovjednika Hamasa. Bio je to najteži udarac za vojno krilo Hamasa od početka sukoba. Vođe Hamasa jasno su poručile da će svatko tko bude osumnjičen za suradnju s Izraelom biti kažnjen.

I sumnja dovoljna za zatvor

Obitelj jednog od pogubljenih brzo ga je ukopala, bez uobičajene vjerske ceremonije. Nisu željeli skrenuti pažnju na činjenicu da je ubijen prema naređenju Hamasa. Njegova obitelj zatražila je od ekipe Al Jazeere da ode, ali inzistirali su da je nepravedno optužen.

“Moj brat je bio nevin. Naši odvjetnici kažu da su sve optužbe bile lažne. Ovo je obična propaganda”, rekao je brat pogubljenog muškarca.

Izrael ima dugu i uspješnu povijest vrbovanja kolaboracionista i doušnika na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze – ponekad pomoću novca, a ponekad ucenjivanjem ili zastrašivanjem članova obitelji. Svi osumnjičeni Palestinci poriču da imaju ikakve veze s izraelskim snagama, ali i sama sumnja bila je dovoljna da završe u zatvoru.

Izvor: Al Jazeera