Oglasi

Ekonomski rast Indonezije prebrz za ljude

Iako su investitori optimistični zbog rastućeg potencijala, mnogi se žale i na visoke troškove poslovanja.

Indonezija je u privrednom procvatu i procjenjuje se kako će njen ekonomski rast ove godine iznositi blizu šest posto. No, postavlja se pitanje može li se država nositi sa takvim rastom?

Radovi su u toku širom države, užurbano se grade željezničke pruge, mostovi i kilometri novih cesta, ali vremena nema mnogo. Većina indonezijskih gradova već je prenaseljena.

Dok ekonomija raste velikom brzinom, roba se kreće brzinom puža. Ni ljudi nisu ništa brži.

Yan već 15 godina vozi isti kombi. Iako je ekonomija u procvatu, njegova lična primanja su značajno umanjena - gotovo da stoji u mjestu.

"Država želi smanjiti saobraćajne gužve. Da mi je i to vidjeti. Za sada nema nikakvih promjena", govori on.

Postoji velika potreba za proširivanjem i izgradnjom novih aerodroma. Jedan promotivni snimak pokazuje kako bi međunarodni aerodrom u Džakarti trebao izgledati naredne godine.

Privatni investitori

Trenutno mu kapacitet iznosi 22 miliona putnika godišnje, ali ih u stvarnosti ima duplo više. Vlada još nije odlučila hoće li izgraditi novi aerodrom ili proširiti postojeći, ali obećava promjene.

"Teško je povjerovati u to jer, kao prvo, gdje je novac koji žele investirati? U budžetu, novca za ulaganje u infrastrukturu nema mnogo. Budžet za subvencije je veći od budžeta za investicije", izjavio je Sofjan Wanandi, predsjednik Asocijacije poslodavaca.

Uprkos ekonomskom potencijalu, Indonezija nema drugog izbora nego usporiti. Sektori poput infrastrukture jednostavno ne mogu pratiti ekonomski rast.

Iako su investitori optimistični zbog rastućeg potencijala, mnogi se žale i na visoke troškove poslovanja, a oni su bitna karika.

Iz Vlade se nadaju kako će se budžet za infrastrukturu povećati kroz narednih nekoliko godina, ali nastavak gradnje nije moguć bez privatnih investitora.

"Bitno je da zadržimo trend našeg ekonomskog rasta i razvoja, ali da on bude pravedniji i sveobuhvatniji, naročito u sektoru infrastrukture", smatra ministrica za razvoj i planiranje Armida Alisjabana.

Izvor: Al Jazeera i agencije