Ekonomski potezi hrvatske Vlade

Prije tačno godinu dana, Vlada Zorana Milanovića dobila je podršku u Saboru za četvorogodišnji mandat.

U Hrvatskoj, gde nezaposlenost godinama raste, a broj investicija pada, Vlada je imala težak zadatak, a građani velika očekivanja.

Kako iz Zagreba izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, s prve službene fotografije, 365 dana poslije, zbog bolesti, stranačkog nepotizma ili zatvora, već su nestali neki ministri. Ciljevi su, međutim, tvrde u Vladi, ostali isti.

Krajem prošle godine, kad je lijeva koalicija preuzela vlast od Hrvatske demokratske zajednice, u Hrvatskoj je bilo 315.000 nezaposlenih. Danas ih je 50.000 više.

Snjižen kreditni rejting

Bruto društveni proizvod pao je s tadašnjih -0,4 posto na -1,9 posto.

Agencija Standard & Poor's nedavno je srušila kreditni rejting zemlje, nakon što su ocijenili da je Vladin budžet za 2013. nerealan i preambiciozan.

Profesor s ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ljubo Jurčić nije zadovoljan.

“Danas je potpuno jasno da su ekonomski, ali i politički, došli potpuno nespremni na vlast”, kaže on.

Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke, kaže da “možemo biti nezadovoljni što nije bilo restrukturiranja u javnom sektoru, povećanju njegove efikasnosti, kao i u javnim poduzećima”.

U Vladi misle da zadovoljni mogu biti poduzetnici, kojima su smanjeni parafiskalni nameti i doprinosi za zdravstvo, te povećani pojedini poticaji.

Privatne i javne investicije su izostale, a Vlada nije uspjela provesti planirane uštede. Na proljeće će morati donijeti i rani rebalans budžeta.

Šantić je uvjeren da Vlada može sama uspjeti, bez traženja pomoći Međunarodnog monetarnog fonda.

Najteže je građanima

“Dvije tisuće trinaesta  je godina u kojoj treba provesti strukturne reforme, ali ako Vlada zaključi da ne može sama, onda ne bi trebalo odugovlačiti s pozivom MMF-u”, kaže on.

Vladine poteze najteže su podnijeli građani. Osjetili su veći PDV, skuplje komunalije i hranu.

“Ministar financija Slavko Linić nemali je broj puta priznao da su najveći teret u ovoj godini podnijeli upravo hrvatski građani. No, ni iduća, 2013. neće im biti puno lakša”, kazala je Brkić.

Početkom godine ukida se nulta stopa PDV-a, između ostalog na kruh i mlijeko. Oporezivat će se stopom od pet posto. 

Novogodišnje “čestitke”, u obliku skupljeg grijanja, građanima šest gradova stižu već u januaru.

Izvor: Al Jazeera