Ekonomisti predviđaju Njemačkoj recesiju od 4,2 posto

U prosjeku će broj nezaposlenih biti povećan za gotovo četvrtinu, na 2,5 miliona tokom ove godine (EPA)

Pandemija korona virusa izazvat će tešku recesiju u Njemačkoj, a pad ukupne ekonomske proizvodnje iznosit će 4,2 posto ove godine, predviđaju vodeći njemački instituti za ekonomska istraživanja.

U njihovom proljetnom izvještaju prognozira se oporavak njemačke ekonomije sljedeće godine, uz rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 5,8 posto, prenosi Tanjug.

Samo u prvom kvartalu 2020. godine BDP je vjerovatno opao za 1,9 posto, a u drugom će pad iznositi 9,8 posto, kao rezultat zatvaranja preduzeća u uvjetima vanrednog stanja, navodi se u saopćenju instituta IFO iz Muenchena.

To je najoštriji ikad zabilježeni pad u Njemačkoj otkad se 1970. počela voditi statistika o nacionalnoj privrednoj aktivnosti na kvartalnom nivou, a također je više nego dvostruko iznad strmog pada u prvom kvartalu 2009, tokom globalne finansijske krize.

“Recesija će ostaviti vrlo jasne ožiljke na tržištu rada i državnom budžetu. Na vrhuncu, stopa nezaposlenosti ove godine skočit će na 5,9 posto, a broj radnika sa skraćenim radnim vremenom porast će na 2,4 miliona”, kaže Timo Wollmershauser, šef sektora za prognoze IFO-a.

Deficit države 159 milijardi eura

U prosjeku, broj nezaposlenih porast će za gotovo četvrtinu, na 2,5 miliona tokom ove godine, navodi se u saopćenju.

“Njemačka je u dobroj poziciji da se izbori s ekonomskim padom i da se u srednjem roku vrati na ekonomski nivo koji bi dostigla da nema krize”, dodaje Wollmershauser.

S obzirom na povoljnu finansijsku situaciju, vlada ima kapacitete da preduzme dalekosežne mjere kako bi umanjila kratkoročne negativne posljedice krize koje trpe kompanije i privatna domaćinstva.

Ove godine te mjere utjecat će na rekordan deficit opće države od 159 milijardi eura.

Predviđa se da će bruto dug opće države ove godine porasti na 70 posto nominalnog BDP-a.

U izradi zajedničke ekonomske prognoze učestvovali su Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) iz Berlina, IFO, Institut IfW iz Kiela, Institut za ekonomska istraživanja (IWH) iz Hallea i RWI iz Essena.

Izvor: Agencije