Ekonomisti: Bez porasta rata kredita u eurima

Rate kredita u eurima neće rasti, barem ne u naredne tri godine – ocjena je hrvatskih ekonomista, koji su se oglasili povodom izjave guvernera Centralne banke Hrvatske, Borisa Vujčića u kojoj je najavljena mogućnost rasta rata kredita vezanih za euro.

Vujčić je, u jučerašnjoj izjavi za HRT, upozorio kako bi rate kredita u eurima u budućnosti mogle rasti, ukazavši na riskantnost vezivanja kredita uz euribor ili libor, odnosno uz kamatne stope prema kojima banke pozajmljuju novac drugim bankama.

Pumpanje novca

Međutim, ekonomisti smatraju kako će ključne kamate vjerovatno i dalje biti rekordno niske, tako da korisnike kredita u eurima, prvenstveno stambenih, ne čeka sudbina koja je zadesila korisnike kredita vezanih uz švicarski franak.

„Za sljedeću godinu – dvije dana, teško je očekivati porast rata, budući da je u Europi deflacija i budući da Europa, da tako kažem, pumpa novcem europske države da podignu svoju gospodarsku aktivnost, a posljedica toga je niska kamata. I dok ne krene gospodarstvo, dok ne krene potražnja, dok se ne počnu dizati cijene, neće biti podizanja kamata“, kazao je Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar koji je gostovao u programu Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera