Ekonomija Španije zabilježila najveći pad još od 1970.

Vlada Španije je morala uvesti najstroža ograničenja u Evropi od sredine marta do kraja juna kako bi spriječila širenje pandemije COVID-a 19 (EPA)

Ekonomija Španije u drugom tromjesečju godine zabilježila je pad za 17,8 posto usljed posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku Španije (INE), bruto domaći proizvod (BDP) u toj zemlji manji je za 17,8 posto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni kvartal, prenosi Anadolija.

Španska ekonomija je u drugom tromjesečju pala za 21,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovi statistički podaci predstavljaju najveći pad španske ekonomije od 1970. godine.

Pad španske ekonomije u velikoj mjeri izazvao je pad izvoza roba i usluga za 33,4 posto u drugom kvartalu. Istovremeno je potrošnja domaćinstava pala za 20,4 posto, a ulaganja su manja za 22,1 posto.

Najstroža ograničenja

U drugom tromjesečju proizvodnja u poljoprivrednom sektoru porasla je za 3,6 posto, a javna potrošnja za 0,3 posto.

Vlada Španije je morala uvesti najstrožija ograničenja u Evropi od sredine marta do kraja juna kako bi spriječila širenje pandemije COVID-a 19, što je uzrokovalo i jednu od najdubljih recesija u ovoj zemlji.

Španija je bila jedna od zemalja koje su najteže pogođene pandemijom u zapadnoj Evropi, s više od 682.000 slučajeva zaraze i 31.000 smrtnim slučajem povezanim s COVID-om 19.

Centralna banka Španije procjenjuje da će španska ekonomija ove godine pasti između 10,5 i 12,6 posto zbog pandemije, a sljedeće se očekuje rast između 4,1 i 7,3 posto.

Izvor: Agencije