Ekonomija Brazila na raskršću

Peta ekonomija svijeta sada je na raskrsnici. Privredni rast Brazila je usporio, a inflacija ponovno narasla.

Ekonomisti ocjenjuju da političare koji dođu na vlast nakon izbora u oktobru čeka ozbiljan posao, izvijestila je Nataša Krstin, novinarka Al Jazeere.  

Prema broju milijardera, peti je na svijetu. Ali slika brazilske ekonomije danas je i podatak da svega jedan posto nacionalnog dohotka odlazi na više od 34 posto stanovništva.

Upravo prema društvenom sloju kojem pripadaju razlikuju se u razmišljanjima i očekivanjima od oktobarskih izbora.

Jose Nivaldo, stanovnik Rio de Janeira, za razliku od prije deset godina, danas ima posao i bolje uslove za život. Kaže da je to zasluga bivšeg predsjednika Lule da Silve.

“Danas čovjek može kupiti dobar frižider, može kupiti televizor. Ima manje-više pristojnu platu, nezaposlenost se smanjila, ima više posla. Brazil se u posljednjih deset godina baš dosta popravio”, kazao je Nivaldo.

Da Silva, osnivač Radničke partije i prvi predsjednik Brazila koji potječe iz siromašne porodice, radnicima je dao veća prava, a dobrom socijalnom politikom iz siromaštva izvukao blizu 40 miliona ljudi.

Borba za mandat

Njegova nasljednica Dilma Rousseff bori se za drugi mandat.

“Uprkos protestima i nezadovoljstvu zbog prekomernog trošenja na organizaciju Svetskog prvenstva, popularnost aktuelne predsednice Brazila Dilme Rousseff i Radničke partije ne opada. Da se danas održe izbori, ona bi osvojila više od 50 posto glasova. Stoga se ne očekuje da će izbori u oktobru doneti veće promene, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu”, izvijestila je Krstin.

Najveći problem danas je inflacija, najviša u proteklih 11 godina. Zajedno s tim ide i nedostatak ulaganja u infrastrukturu, kaže Carlos Frederico Leao Rocha, profesor ekonomije na Federalnom univerzitetu u Rio de Janeiru.

“Nisam siguran koji će se od naših kandidata bolje nositi sa tim, ali ne mislim da će izbor nekoga ko je više tržišno orijentiran riješiti naše probleme. Imamo institucionalne i organizacijske probleme, probleme sa zakonima koje moramo prevazići kako bi država mogla više investirati u infrastrukturu”, ocijenio je Rocha.

U najvažnijoj poslovnoj četvrti u Brazilu upravo se nadaju pobjedi tržišno orijentirane politike. Keygen Nylander, koji radi u bankarskom sektoru na Aveniji Paulista u Sao Paulu, Vladi na prvom mjestu zamjera neuspjehe u planiranju javne potrošnje.

Kazao je: “Želio bih da se dogodi nešto drugačije. Imali smo predsjednike poput Da Silve, koji su jednostavno naslijedili dobro urađen posao od prethodnika. Te se informacije često ne prenose ljudima. Želio bih da dođe neko sposoban da poboljša poslovno tržište”.

Nylander, ipak, ne misli da će oktobarski izbori donijeti takvu promjenu u zemlji radničke populacije u kojoj je glasanje obavezno i gdje se neizlazak na birališta novčano kažnjava.

Izvor: Al Jazeera