Ekobaloni – jeftiniji, a lete i traju duže

Jedna španska kompanija razvija proizvodnju ekološki održivih balona za letenje. Zora sviće nad brežuljcima kod Barcelone, a u toj jutarnjoj tišini novoizrađeni balon se prvi put napuhuje.

Ekipa prvo provjerava šavove i spojeve na svim mjestima, a to je uobičajena procedura, koja se obavlja kad se baloni isporučuju kupcima.

Španska kompanija najveći je svjetski proizvođač balona za letenje, a proizvede ih gotovo 200 svake godine. Dizajn, boje i brendiranje svakog balona rade se po narudžbi. Zatim se sve ručno šije od hiljada komada lagane najlonske tkanine.

“Svaki komad tkanine koji dobijemo ide na ispitivanje izdržljivosti, radi provjere, duple provjere. Naime, teoretski je naš dobavljač već provjerio je li materijal dobar, ali i mi provjeravamo kad ga dobijemo. Svaki proizvod koji prodajemo lično provjeravamo prije slanja kupcu”, tvrdi inžinjer aeronautike Neus Llado Gambin.

Dva sloja tkanine

Baloni za letenje koriste gas propan da zagriju zrak koji ih diže sa zemlje. Uobičajeni jednosatni let može potrošiti i do 100 litara gasa, što je automobilu dovoljno da prođe više od 1.000 kilometara. Letenje balonom je zbog toga izuzetno skup sport. Zato ova kompanija želi razviti ekološki prihvatljiv model, koji bi bio znatno efektivniji.

“Korištenje dva sloja tkanine, umjesto jednog, čini ekobalon jačim i izdržljivijim. I izolacija je bolja, što znači da je let jeftiniji i koristi se duplo manje goriva”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Tarek Bazley.

“Glavni dobitak je ušteda goriva. Može se uštedjeti gotovo 50 posto, tako da imate dvije mogućnosti – manje trošenje goriva, pa letite jeftinije, ili duži let u jednom mahu. Evo, naprimjer, kad ne možete sletjeti na Alpama, na planini, imate dodatni vremenski period da nađete drugo mjesto za slijetanje”, kaže Jordi Diaz Casaubon, inžinjer aeronautike.

Aplikacija za mobitel

Kompanija, uz to, razvija i tehnologiju za veću sigurnost letenja balonom. Osmislili su aplikaciju za mobitele koja prati i bilježi letove u realnom vremenu, a koja prati i okolinu te obavještava pilota ako se našao preblizu žicama dalekovoda.

Usprkos tehnološkom napretku, za neke je jednostavnost ovog sporta ono što ga čini zanimljivim.

“Gledate na svijet na potpuno drugačiji način i kad ste gore u zraku i sve je vrlo tiho, možete se opustiti… S obzirom na to da morate letjeti prateći smjer vjetra, ne možete baš puno kontrolirati pravac, tako da imate dojam da ste sami u prirodi i možete u tome uživati”, zaključio je Casaubon.

Ekološki balon skuplji je za izradu, ali u kompaniji kažu kako zato traje duže i jeftiniji je za letenje, pa je u konačnici i isplatljiviji. A ljudi koji rade na njegovom razvoju nadaju se da će letenje balonom biti održiv sport u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera