Oglasi

EK: Zeleno svjetlo za spašavanje Dexije

Nekad najveći svjetski zajmodavac Dexia bit će gotovo u potpunosti nacionaliziran.
Dexijini dioničari su prošle sedmice prihvatili da će Francuska i Belgija biti vlasnici gotovo 96 posto grupe Reuters

Evropska komisija u petak je dala zeleno svjetlo planu za spašavanje posrnule banke Dexia, uključujući i 5,5 milijardi eura vrijedne injekcije kapitala od Belgije i Francuske, prenosi Hina.

Taj nekad najveći svjetski zajmodavac bit će tako gotovo u potpunosti nacionaliziran, pri čemu će veliki dio njegovog zaduživanja biti poduprt jamstvima Belgije, Francuske i Luksemburga.

"Kako je predviđeno našim propisima, odobreni plan jamči potpunu opravdanost nastavljenog prisustva određenih dijelova Dexija Grupe na tržištima, bez da se na umjetni način održava na životu neuspješni poslovni model, te jamči da su poremećaji u tržišnom natjecanju proizašli iz dodijeljene joj pomoći - minimalizirani", kazao je povjerenik EU-a za tržišno natjecanje Joaquin Almunia.

Kontrolirana likvidacija

"Tim planom su troškovi poreznih obveznika svedeni na razine koje su nužne isključivo za potrebe provedbe postupka kontrolirane likvidacije", dodao je.

Dexijini dioničari su prošle sedmice prihvatili da će Francuska i Belgija biti vlasnici gotovo 96 posto grupe kako bi se spriječila njezina hitna likvidacija koja bi, kako su upozorili članovi upravnog odbora, izazvala finansijske potrese širom Evrope, poput onih koje je prouzročio kolaps Lehman Brothersa.

Nakon izdvajanja njezina poslovanja, uključujući ono s građanima i upravljanje imovinom, Dexia će biti portfelj obveznica i nenaplaćenih zajmova, koju će na životu održavati pomoć države.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.