Turski brod nije prevozio ilegalni materijal, Ankara ‘sprema odgovor’

Teretni brod 'Roseline A' presreo je njemački brod 'Hamburg' jugozapadno od otoka Peloponez (EPA)

Nakon pretrage broda pod turskom zastavom koji je prevozio humanitarnu pomoć u Libiju, Evropska komisija je saopćila da Operacija Irini “nije pronašla dokaze o ilegalnom materijalu na brodu”.

Peter Stano, glasnogovornik EK-a, u saopćenju tvrdi da su službenici Operacije Irini, pod vodstvom Grčke, sumnjali na kršenje embarga Ujedinjenih naroda na oružje Libiji, zbog kursa teretnog broda “Roseline A”.

Stano je naveo da je prije inspekcije Operacija Irini dala Ministarstvu vanjskih poslova Turske četverosatnu najavu kao državi pod čijom zastavom je brod i pristala produžiti obavijest za sat na zahtjev turske ambasade u Rimu, gdje se nalazi sjedište operacije.

‘Turska kasnio poslala obavještenje’

Pošto Turska nije odgovorila nakon isteka vremena, Oeracija Irini ukrcala se na brod i pregledala ga, u skladu s međunarodno dogovorenim procedurama, uključujući NATO procedure, rekao je Stano, prenosi Anadolija.

“Inspekcija je obustavljena kasnije, kada je Turska službeno i sa zakašnjenjem obavijestila Operaciju Irini o odbijanju da izda dozvolu za inspekciju plovila. Do tada inspekcija nije pronašla dokaze o nedozvoljenom materijalu na brodu i plovilu je bilo odobreno da nastavi svojom rutom.”

Teretni brod “Roselina A” presreo je njemački brod “Hamburg” jugozapadno od otoka Peloponez, kako bi pretresao njegov sadržaj.

Pretres je trajao od nedjelje navečer do ponedjeljka rano ujutro.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u utorak je rekao da će Ankara na pretres “odgovoriti na terenu”, kao i da prati sudske i političke procese.

Obraćajući se novinarima u Ankari, kazao je da je Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak pozvalo izaslanike Evropske unije, Njemačke i Italije zbog pretresa broda pod turskom zastavom od pomorske misije EU-a.

Cavusoglu: Odgovorit ćemo na terenu

“Sad ćemo odgovoriti i na terenu, dodatno i s našim kontaktima u UN-u, NATO-u i Međunarodnoj pomorskoj organizaciji. Pratit ćemo i pravosudne i političke procese, pomno ćemo ih pratiti”, naglasio je Cavusoglu.

Turska je izaslanicima dala protestnu diplomatsku notu u nedjelju zbog pretresa teretnog broda.

U noti Ministarstva vanjskih poslova se navodi da je “incident protiv međunarodnog prava i da su naša prava na naknadu zadržana”.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je kazalo da je brod u libijsku luku Misrata prevozio samo boju, materijale za farbanje i humanitarnu pomoć te da nije kršio embargo UN-a.

Izvor: Agencije