Oglasi

EK treći put kaznio Google, mora platiti 1,49 milijardi eura

Zaključeno je da je Google zacementirao dominaciju u internetskom oglašavanju i zaštitio se protivkonkurentskim ugovornim odredbama.
GoogleProšle godine Google je kažnjen s rekordnih 4,34 milijarde eura zbog zloupotrebe operativnog sistema Android za blokiranje konkurenataEPA - Arhiva

Europska komisija u srijedu je kaznila Google s 1,49 milijarda eura zbog zlouporabe dominantnog položaja u internetskom oglašavanju.

"Google je zacementirao svoju dominaciju u internetskom oglašavanju i zaštitio se od konkurentskog pritiska nametanjem protukonkurentskih ugovornih odredbi trećim internetskim stranama. To je protupravno prema pravilima EU-a protiv monopola", rekla je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, kako prenosi Hina.

Dodala je da je takva Googleova praksa trajala deset godina, tijekom kojih je onemogućavala tržišno natjecanje na temelju zasluga i inovacija, a potrošače je lišavala koristi od tržišnog natjecanja.

Treća kazna u dvije godine

To je treća kazna Europske komisije za Google u posljednje dvije godine.

Prošle godine Google je kažnjen rekordnim iznosom 4,34 milijarde eura zbog zlouporabe operativnog sustava Android za blokiranje svojih tržišnih konkurenata.

Godinu ranije kažnjen je s 2,42 milijarde eura za ometanje tržišnih konkurenata u uslugama za usporedbu cijena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.