EK traži da Slovenija pokrene stečaj Elana

Elan je na listi 15 kompanija u kojima država ima vlasnički udio, a koje su namijenjene privatizaciji (Getty Images)

Evropska komisija (EK) zatražila je da Slovenija pokrene stečaj Elana iz Begunja kako bi od nekad renomiranog proizvođača skijaške i sportske opreme mogla naplatiti deset miliona eura koje je Brisel ocijenio neopravdanom pomoći države toj kompaniji.

Slovenija je navedeni iznos od Elana morala naplatiti još krajem prošle godine, a sada se ocjenjuje da je stečaj Elana jedini način da se naplata realizira, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija (STA).

Slovensko ministarstvo finansija zahtjev Brisela još ne želi komentirati, iako je stigao prije sedmicu dana, a ministar finansija Uroš Čufer o tome nije obavijestio ključne aktere u državi.

Odluku da sredstva, kojima je država pomogla Elanu da se izvuče iz finansijskih teškoća, predstavljaju nedopuštenu državnu pomoć EK je, prema pravilima o tržišnom takmičenju, donio u septembru 2012. godine.

Slovenska vlada bila je dužna iznos naplatiti u roku četiri mjeseca, ali je Elan bio platežno nesposoban, pa do toga nije došlo.

Poligon za testiranje mjera

Elan je na listi 15 kompanija u kojima država ima vlasnički udio, a koje su namijenjene privatizaciji. Računalo se da će novi investitor osigurati sredstva kojima bi država naplatila svoj dug, ali Brisel nije pristao na taj model, a i postupak privatizacije Elana sada je u zastoju iako je tender proveden, prenosi Hina. 

Prema nekim medijskim ocjenama Brisel insistiranjem na naplati, koja Elan vodi u stečaj, stvara dojam da je Sloveniju odabrao kao „poligon za testiranje strogih mjera“ koje bi teško mogle proći u većim i utjecajnijim članicama EU-a.

Uz to, navodi STA, Brisel je odluku o prisilnoj naplati Elanovog duga državi navodno donio pod lobističkim utjecajem austrijsko-švicarske firme Cameva koja je najprije bila zainteresirana za kupovinu Elana, od čega je kasnije odustala.

Izvor: Agencije