EK: Srbija treba provjeriti subvencije Fiatu

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je nedavno da će kupovinu modela Fiat 500L po nižoj cijeni finansirati Fiat, a ne država (EPA)

Evropska komisija (EK) smatra kako se mora preispitati da li je mjera Vlade Srbije kojom se subvencionira Fiat u skladu sa Prelaznim trgovinskim sporazumom, pogotovo sa odredbama o državnoj pomoći, izjavio je za agenciju Tanjug glasnogovornik komesara za proširenje Peter Stano.

On je dodao da EK proučava ovo pitanje i da je u kontaktu sa vlastima u Beogradu.

„Komisija je uočila mjeru kojom se subvencionira proizvođač automobila da bi ih u Srbiji mogao prodavati sa popustom. U okviru Prijelaznog trgovinskog sporazuma koji je Srbila sklopila sa EU-om, mora se preispitati kompatibilnost ove mjere, a pogotovo sa odredbama o državnoj pomoći“, rekao je Stano u srijedu.

Radna mjesta

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je nedavno da će kupovinu modela Fiat 500L po nižoj cijeni finansirati Fiat, a ne država, koja je subvencionirala otvaranje novih radnih mjesta.

„Fiat se obavezao da ove i sledeće godine zaposli ukupno 1.400 novih radnika, zato imaju pravo na subvenciju od 10.000 evra po radnom mestu“, rekao je Dinkić.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da taj novac bude usmjeren za subvencioniranje domaćeg Fiata 500 L popustom od 3.000 eura, umjesto da ide kompaniji.

„To sve piše u sporazumu koji smo potpisali, a koji je Vlada odobrila na poslednjoj sednici“, rekao je Dinkić.

On je dodao da primjedbe uvoznika automobila da su u ovom uredbom diskriminirani ne stoje, jer je u ovom slučaju država samo subvencionirala otvaranje novih radnih mjesta.

Podsticajna mjera

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je da se Fiat otvaranjem 1.400 novih radnih mjesta kvalificirao za dobijanje podsticajne mjere od države, a da je menadžment kompanije odlučio taj novac usmjeriti na građane Srbije i subvencionirati kupovinu Fiata 500L, odnosno njegovu cijenu umanjiti za 3.000 eura.

On je kazao da Fiat za svako novootvoreno radno mjesto dobija po 10.000 eura iz budžeta i da je menadžment odlučio da, dok se novac ne potroši, subvencionira kupovinu modela 500L.

Na kritike uvoznika zbog subvencioniranja Fiata 500L, Ljubić kaže da je strategija Vlade otvaranje novih radnih mjesta i upošljavanje što više ljudi i da ni jedan lobi, pa ni uvoznički, ne može Vladu pokolebati u tome.

„Da su matične kuće uvoznika odlučile da subvencionišu kamatne stope ili da su doneli odluku da otvore nova radna mesta, mi bismo ih podržali u tome“, naglasio je Ljubić.

Izvor: Agencije