EK: Snažna vladavina prava uvjet za evropski novac

Vera Jouriva: Pandemija COVID-19 se pokazala kao ispit demokratije za Evropu (EPA)

Članice Evropske unije trebaju dobiti novac iz zajedničkog budžeta i fonda za oporavak od pandemije samo ako imaju snažno pravosuđe i sisteme za zaštitu od korupcije, izjavila je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova, indirfektno upozoravajući Poljsku i Mađarsku.

Čelnici 27 zemalja sastat će se iduće sedmice u Briselu radi dogovora o raspodjeli gotovo 2.000 milijarde eura iz budžeta za razdoblje 2021-27. i posebnih sredstava za ekonomski oporavak Starog kontinenta nakon pandemije COVID-19.

Uvjeti za dobijanje novca, vezani uz demokratske standarde ili ekonomske reforme, među najspornijim su tačkama zbog kojih do sada nije postignuta saglasnost članica, potrebna za donošenje takvih odluka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Značajan ispit demokratije za Evropu

“Vladavina prava treba biti uvjet za podjelu evropskog novca”, rekla je Jourova u razgovoru s ministrima pravosuđa zemalja EU-a.

Među nužnim preduvjetima za dobijanje pomoći navela je “funkcionalno pravosuđe” i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije.

To je i upozorenje Poljskoj i Mađarskoj, koje su u sporu s EU-om zbog nivoa vladinog nadzora nad sudovima i sudijama, kao i Rumuniji i Bugarskoj, koje godinama nakon pristupanja Uniji imaju problema s korupcijom i siromaštvom.

“Ne bih voiljela vidjeti zaustavljanje novca, no u našem pravnom sistemu moramo imati neku garanciju da se, ako stvari krenu doista loše u nekoj zemlji članici, novac poreznih obveznika ne može isplatiti”, rekla je Jourova govoreći o fondovima koji se pune doprinosima iz nacionalnih budžeta, odnosno posredno porezima.

Po posljednjem prijedlogu, EK će preporučiti kako rješavati probleme s vladavinom prava državama članicama.

Da bi se taj plan blokirao, za njega treba biti većina država.

U vezi tog pitanja postoje, međutim, duboke podjele, jer Njemačka, Francuska, Švedska i Nizozemska traže snažna osiguranja za ispunjavanje uvjeta, a Poljsku i Mađarsku se optužuje da krše temeljna načela, poput slobode pravosuđa i medija.

Nezavisno pravosuđe i sloboda medija

Jourova je kazala da se pandemija pokazala kao ispit demokratije za Evropu.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders istaknuo je da Brisel prati stanje u Mađarskoj, gdje je premijer Viktor Orban odustao od nekih posebnih ovlasti koje je dobio toekom pandemije COVID-19.

“Moramo štititi vladavinu prava i prava na slobode, uz parlamentarnu kontrolu, nezavisno pravosuđe i slobodu medija. Slobode ne trebaju biti ograničavane niti dan duže no što je nužno”, rekla je Christine Lambrecht, ministrica pravosuđa Njemačke, koja trenutno predsjedava EU-om.

Izvor: Agencije