EK smatra da je češki premijer u sukobu interesa

Andrej Babiš je prije stupanja na dužnost premijera bio vlasnik kompanija kojima danas upravljaju fondacije (EPA)

Evropska komisija smatra da je češki premijer Andrej Babiš u sukobu interesa, jer je njegovo poslovno carstvo dobilo novac iz evropskih fondova, a Češka bi zbog toga mogla izgubiti dio sredstava iz Evropske unije.

Potvrdi li se to u daljnjim postupcima, Češka će možda morati vratiti neodređeni dio novca iz fondova namijenjenih kompanijama, navodi se na portalu Hospodarskih noviny.

To bi bio i politički udarac Babišu, koji je odlučno odbacivao tvrdnje da je prekršio pravila, a moguće je i da njegove kompanije više neće moći dobijati evropske poticaje.

Babiš je prije stupanja na dužnost premijera bio vlasnik tih kompanija, kojima danas upravljaju fondacije, koje kao korisnika navode upravo njega.

Glasnogovornik EK-a odbio je komentirati navode lista i “postupke revizije u toku”.

Istraga se vodi u Pragu

Babiš je rekao Reutersu da se ne slaže sa stavom EK-a.

“Ovo je tek preliminarni prijedlog, koji će se temeljito analizirati i Češka će ga komentirati. Tek tada se može govoriti o konačnom izvještaju. Odlučno odbacujem poziciju EK-a i borit ću se da je promijenim”, kazao je Babiš.

“Češka sigurno neće vratiti bilo kakve poticaje. Ne postoji razlog za to, zato što ne kršim ni češka, niti evropska pravila o sukobu interesa”, dodao je.

Ministar finansija je potvrdio da je primljen preliminarni izvještaj, ali je odbio potvrditi zaključke, kazavši da bi se oni mogli promijeniti nakon što češka strana dostavi svoje komentare.

Istraga protiv Babiša vodi se i u Pragu, zbog navodne zloupotrebe dva miliona eura evropskih poticaja prije deset godina.

Babiš te optužbe odbacuje.

Babišev koncern Agrofert, stvaran u posljednjih 25 godina, konglomerat je 250 manjih kompanija, koje je Babiš rasporedio u trustove 2017. godine.

Glasanje o nepovjerenju Vladi

Agrofert prima desetke miliona eura godišnje iz evropskih fondova, većinom poljoprivrednih poticaja, koji nisu uključeni u postojeću istragu.

EU je prekinula s isplatama Češkoj krajem prošle godine, kako bi nadoknadila sredstva u budžetu za projektna finansiranja iz evropskih strukturnih fondova za Agrofertove kompanije.

Ministar finansija je rekao da je riječ o 161 milionu kruna (oko 6,1 milion eura).

Nevladina organizacija Transparency International, koja je inicirala istragu EU-a, procjenjuje da će Vlada Češke morati vratiti oko 19 miliona eura evropskih subvencija, koje bi trebala naplatiti od Agroferta.

Opozicijska Piratska stranka rekla je da će tražiti glasanje o nepovjerenju Babiševoj manjinskoj Vladi, ali ona trenutno ima čvrstu podršku u Parlamentu.

Izvor: Agencije