EK priprema okvir za pregovore sa Srbijom

Ambasador EU-a u Beogradu Vensan Deger je kazao da Evropska komisija priprema okvir za pregovore sa Srbijom.

Srbija, Vensan Deger, Evropska unija, Evropsko vijeće, Evropska komisija
Deger je istakao da EU nije umorna od proširenja, da je voljna da u tom smislu nastavi dalje, ali i da je za taj proces potrebno vrijeme [Reuters]

Evropska unija nije umorna od proširenja i ukoliko Srbija napravi dalje korake u dijalogu s Prištinom i do prvog marta postigne sve potrebne dogovore, Evropsko vijeće će razmotriti mogućnost otvaranja pregovora sa Srbijom, rekao je ambasador EU-a u Beogradu Vensan Deger, navodeći da je Komisija već počela da priprema okvir za pregovore sa Srbijom, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o pitanju Kosova, Deger je kazao i da do prvog marta treba riješiti i teme kao što su primjena sporazuma o prijelazima, saradnja sa EULEX-om, telekomunikacije i energija, kao i situacija na sjeveru Kosova.

Deger, koji sredinom 2013. završava mandat u Srbiji, ocijenio je za novogodišnje izdanje Blica da je protekla godina bila uspješna za Srbiju kad je u pitanju njen evropski put, jer je dobila kandidaturu u martu.

"Mnogo energije je potrošeno na izbore koji su ocijenjeni kao demokratski, tako da je to bio pozitivan proces. Ovo je bila uspješna godina za Srbiju kada je u pitanju njen evropski put jer je dobila kandidaturu u martu, mada se sada čini da je to bilo odavno. Sa novom Vladom imamo jasnu opredijeljenost i ambiciju da se jače angažira u približavanju EU i jedan broj njihovih poteza omogućio je da Evropsko vijeće donese pozitivne zaključke u decembru", rekao je Deger.

Reforma pravosuđa

On je, međutim, kao negativne, naveo probleme sa reformom pravosuđa, "gdje su donijete odluke koje su poništile cio izborni proces", kao i da je tokom ljeta postojao problem oko izmjene Zakona o NBS i postavljenja guvernera.

Deger je istakao da EU nije umorna od proširenja, da je voljna da u tom smislu nastavi dalje, ali i da je za taj proces potrebno vrijeme.

"Srbiji i Makedoniji su dati signali da bi moglo biti pomaka u prvom polugodištu 2013, počinjemo pregovore sa Crnom Gorom, imamo pregovore sa Turskom, a Hrvatska ulazi u EU. To sve govori da smo voljni da nastavimo dalje", rekao je Deger i dodao da u tom smislu postoji i finansijski aspekt - svota od dvije milijarde eura koju Unija ulaže u proširenje.

"[Njemačka] kancelarka Merkel je iznijela stav da će poslije primanja Hrvatske proći izvjesno vrijeme dok neka država ne bude u poziciji da završi pregovore o pristupanju koje Srbija još nije započela", podsjetio je Deger i rekao da pregovori o članstvu u prosjeku traju između pet i sedam godina, da je na kraju potrebna ratifikacija svih članica EU, kao i da i samo građani države kandidata, poslije završetka procesa pregovaranja, na referendumu kažu da li žele u EU ili ne.

Izvor: Agencije
 

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.