EK prijavila Sloveniju Sudu EU-a zbog spora oko ECB-a

ECB
U Evrlopskoj komisiji kažu da će postupak pratiti s velikom pažnjom (AFP)

Europska komisija prijavila je Sloveniju Sudu Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu zbog spora u vezi kriminalističke istrage slovenske policije u slovenskoj središnjoj banci iz 2016. godine, kad su kriminalisti zaplijenili i dio dokumentacije Europske središnje banke – ECB koji nije bio predmet istrage.

Slovenska policija pokrenula je 2016. godine istragu zbog sumnji da su vodeći ljudi u središnjoj banci 2013. godine sudjelovali u “friziranju” dokumentacije o bilancama državnih banaka prije nego što su one, zbog loših kredita, dokapitalizirane proračunskim sredstvima i tako sanirane nakon velike bankarske krize, navodno u suradnji s nižim službenicima europskih institucija.

“Prijava je podnesena Sudu EU-a i sada je u njegovoj nadležnosti da odluči o meritumu slučaja”, doznaje se iz EK-a, a prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija – STA.

Da će početi sudski postupak protiv Slovenije EK je odlučila u siječnju ove godine, nakon što pitanje oduzete dokumentacije i računalne opreme ECB-a pri kućnom pretresu u slovenskoj središnjoj banci nije riješeno bilateralnim kontaktima i u suradnji s ECB-om.

Pitanje lojalne saradnje članica EU-a

U EK-u navode da je slovenska policija prilikom kućnog pretresa slovenske središnje banke 6. srpnja 2016. godine, kad je istraživala navodne nepravilnosti njenih službenika tijekom sanacije slovenskih banaka u državnom vlasništvu krajem 2013. godine, izuzela bez ovlaštenja ECB-a podatke i računalnu opremu ECB-a bez prethodnog odobrenja iz Frankfurta, pri čemu kasniji pokušaji da se stvar uredi sporazumno i bez suda nisu uspjeli.

Europska komisija predmet je zato dala na sud, pozivajući se na članak Lisabonskog ugovora koji govori o potrebi lojalne suradnje članica EU-a s njenim ustanovama, što je Slovenija spomenutim ponašanjem navodno prekršila, te na status i privilegije ECB-a koje štiti Protokol 7 uz Lisabonski ugovor.

Tijekom nacionalne istrage protiv zaposlenih u središnjoj banci u Ljubljani 2016. godine slovenski su organi, uz dokazni materijal protiv osumnjičenih, neovlašteno zaplijenili i zaštićenu dokumentaciju i računalnu opremu ECB-a koja nije bila povezana s istragom.

EK: Ovo je značajan presedan

Slovenske vlasti, ni nakon više pokušaja, nisu dale zadovoljavajuće obrazloženje tog “jednostranog poteza”, niti se uspjelo doći do sporazumnog rješenja, teza je EK-a, koju odbijaju slovenska Vlada i državno pravobraniteljstvo te tvrde da je policija u spomenutom slučaju postupala po propisima.

U EK-u navode da će postupak pratiti s velikom pozornošću, jer je riječ o “značajnom presedanu”, koji bi se mogao ponoviti i kod drugih članica EU-a.

Koliko će postupak protiv Slovenije pred Sudom EU-a trajati ovisi o tome hoće li se predmetu dati prioritet, ili će ući u normalnu proceduru.

Ukoliko Sud presudi da Slovenija u tom slučaju nije ispunjavala obvezu lojalne suradnje s institucijama EU-a te da ne poštuje odluku suda, EK protiv slovenske vlade može pokrenuti novi postupak i zatražiti novčane sankcije ili uplatu paušalog iznosa.

Izvor: Agencije