EK poziva na produženje restrikcija za ulazak u EU

Zatvaranje granica unutar Evrope dodatno pogoršava ekonomske probleme izavane korona virusom (EPA)

Evropska komisija u srijedu je pozvala zemlje članice da produže ograničenja za ulazak u Evropsku uniju iz trećih zemalja za sva manje bitna putovanja do 15. maja kako bi se suzbila mogućnost širenja pandemije korona virusa.

“Komisija poziva na koordinirani pristup kod produženja ograničenja jer djelovanje na vanjskim granicama može biti efikasno jedino ako ga primjenjuju sve zemlje članice na svim granicama na isti datum i jednoobrazno”, kaže se u saopćenju Komisije, prenosi Hina.

Komisija je, također, izdala upute za repatrijaciju članova posada kruzera i teretnih brodova, od kojih su mnogi zaglavili izvan teritorija EU-a u trenutku uvođenja ograničenja.

Pozvala je zemlje članice da stvore mrežu luka gdje bi se mogla obavljati smjena brodskih posada.

Zračni saobraćaj sveden ‘na nulu’

Unija je sredinom marta odlučila zatvoriti na mjesec vanjske granice za sva putovanja koja nisu nužna, uglavnom u nastojanju da spriječi da 27 država članica zatvori granice unutar evropskog putnog prostora kako bi suzbile širenje virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Hitno zatvaranje granica unutar Evrope pogodilo je transport robe, što dodatno pogoršava ekonomske probleme koji proizlaze iz zastoja zbog korona virusa širom kontinenta.

Sada Komisija poziva zemlje članice da produže te mjere za još mjesec, do 15. maja, a dotad će ponovo razmatrati hoće li trebati novo produženje.

Poziv se odnosi na “EU+ prostor”, koji uključuje sve članice Šengenske zone, zajedno s Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom i Kiprom, koje su van Schengena, te četiri zemlje pridružene Šengenskoj zoni: Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

Od uvođenja ograničenja zračni saobraćaj u EU-u sveden je praktički “na nulu”. Lete još samo avioni za prevoz tereta te avioni upućeni iz EU-a radi repatrijacije evropskih građana.

Slično je stanje u željezničkom, autobusnom i brodskom prevozu.

“Sve zemlje članice uspješno su primijenile mjere socijalnog distanciranja kako bi se smanjili socijalni kontakti i usporilo širenje virusa. Ograničenja za manje bitna putovanja iz trećih zemalja u EU dopunjuju te mjere na vanjskim granicama EU-a”, rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za promociju evropskog načina života Margaritis Schinas.

‘Osigurajmo svoju kuću’

“Iako vidimo ohrabrujuće prve rezultate, produženje restrikcija nužno je nastaviti kako bi se smanjio rizik od daljnjeg širenja bolesti. Ne bismo trebali još otvarati naša vrata u vrijeme dok osiguravamo svoju kuću”, rekao je on.

U EU i dalje mogu ulaziti građani zemalja članica, zemalja Šengenske zone koje nisu članice EU-a i članovi njihovih porodica, zatim građani trećih zemalja koji imaju prebivalište u EU-u.

Ograničenja se, također, ne odnose na ljekare, medicinske sestre i ostale zdravstvene radnike, istraživače i stručnjake koji pomažu u borbi protiv korona virusa te na osobe koje prevoze robu, radnike u pograničnim zonama i sezonske radnike u poljoprivredi.

Izvor: Agencije