EK poziva Italiju poduzme mjere za smanjenje duga

Dug Italije jedan je od najvećih na svijetu (EPA)

Evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove Pierre Moscovici pozvao je u srijedu Italiju da predstavi procedure kojima će izbjeći disciplinske mjere zbog rastućeg duga te pozvao na brzu reakciju.

“Spremni smo uzeti u obzir nove elemente koje bi Italija mogla predstaviti, ali nemojmo gubiti vrijeme”, rekao je on novinarima u Briselu.

Prošle sedmice Evropska komisija je odlučila kako dug Italije, koji je jedan od najvećih na svijetu, sa 132 posto bruto domaćeg proizvoda – BDP, zahtijeva pokretanje procedure prekomjernog deficita – EDP.

Izbjeći kaznene mjere Brisela

Predstavnici zemalja članica Evropske unije u utorak su podržali tu odluku te pozvali Italiju da poduzme “potrebne mjere kako bi osigurali usklađenost sa zahtjevima EU-a”, rekao je dužnosnik EU-a.

Moscovici je kazao kako će EK i dalje ustrajati u pripremama za pokretanje EDP-a.

“Ostajemo predani inteligentnoj i fleksibilnoj primjeni naših fiskalnih pravila”, rekao je on.

“No, nema sumnje da nećemo primijeniti proceduru ako kriteriji nisu zadovoljeni.”

Italijanski premijer Giuseppe Conte i ministar privrede Giovanni Tria rekli su kako žele izbjeći kaznene mjere EU-a, dok se potpredsjednik Vlade Matteo Salvini tome znatno više protivi.

‘Rješenje su manji porezi’

Evropska komisija “ne može nametnuti odluke ili sankcije na vlade i ljude koji predstavljaju milione građana koji jednostavno žele učiniti ono što je ispravno”, kazao je Salvini u videozapisu objavljenom na Facebooku, referirajući se na smanjenje poreza.

Salvini smatra kako su manji porezi rješenje za oživljavanje stagnirajuće ekonomije.

Međutim, prošle godine Italija je obećala Briselu kako će povećati stope poreza ili naći druge izvore prihoda za budžet za 2020. godine, kako bi održala javne finansije u pozitivnom stanju.

Izvor: Agencije