EK: Pomjeranje sata mora prestati od 2019.

Posljednji put kazaljke bi morale da budu pomjerene u skladu sa ljetnjim računanjem vremena u nedjelju, 31. marta 2019. (EPA)

Evropska komisija predložila je danas da se ukine polugodišnje pomjerenje sata u 2019. godini, a da se državama članicama da sloboda da “jednom za svagda” odluče da li žele da trajno primjene ljetno ili zimsko računanje vremena.

Kako se navodi u saopštenju EK-a, tim se prijedlogom teži da se osigura da ubuduće promjene između susjednih zemalja prave na koroodrinisan način čime bi se osiguralo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbjegla podjeljenost, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promjene sata, dok bi ih druge ukinule. 

U saopštenju, objavljenom na sajtu EU-a, precizira se da se navedenim prijedlogom ukida sezonsko pomjeranje sata na celoj teritoriji EU-a, postavlja se jasan i kratak vremenski okvir da promjene stupe na snagu i ohrabruju se konsultacije na nacionalnom i evropskom nivou, kako bi se osigurao ujednačen pristup među državama članicama.

“Pomjeranje sata mora da prestane. Države članice bi same trebalo da odluče da li će njihovi građani živjeti u ljetnom ili zimskom vremenu.  Očekujem da će Parlament i Savjet dijeliti ovaj stav i naći rješenje koje funkcioniše za naše unutrašnje tržište. Ponestaje nam vremena”, rekao je predsjednik Evropske komisije Jean – Claude Juncker.

Srbija u skladu sa EU

Komesarka za transport Violeta Bulc pozvala je države članice i kompanije da obave neophodne pripreme kako bi se osigurao koordinisani pristup u cijeloj EU. 

Kako se navodi u saopštenju, prijedlog EK će biti upućen Evropskom parlamentu i Savjetu kako bi se zatražila njihova saglasnost. 

Radi osiguranja lake promjene prijedlog EK predviđa da svaka država članica EU obavijesti do aprila 2019. da li planira da trajno usvoji ljetnje ili zimsko računanje vremena. 

Kako se navodi, posljednji put kazaljke bi morale da budu pomjerene u skladu sa ljetnjim računanjem vremena u nedjelju, 31. marta 2019. godine, a nakon toga zemlje članice koje žele da se trajno prebace na zimsko računanje vremena i dalje bi mogle, i to posljednji put, da pomjere sat u nedjelju 27. oktobra 2019. 

Poslije tog datuma, sezonsko pomjeranje sata ne bi više bilo moguće. 

Kako se bude računalo vrijeme u Evropskoj uniji tako će biti i u Srbiji. 

Izvor: Agencije