Oglasi

EK pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog vaučera i povrata novca

Hrvatska je među zemljama u kojima putnik do svog novca neće moći doći u narednih nekoliko godina, tvrdi Evropske komisija.
Vaučeri nisu zabranjeni i Evropska komisija nije imala ništa protiv da ih putničke agencije nude na dobrovoljnoj baziEPA

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske i još devet zemalja članica Evropske unije zbog vaučera kojima pokušavaju spasiti poslovanje svojih turističkih agencija i aviokompanija.

To je na svojoj web stranici saopćila EK, a obavijest je potom prenijelo i Centralno evropsko udruženje za zaštitu potrošača (BEUC), prenosi Tanjug.

Hrvatskoj je, navodi se, zajedno s Kiprom, Češkom, Grčkom, Francuskom, Italijom, Litvanijom, Poljskom, Portugalom i Slovačkom, kao prvi u nizu postupaka propisanih službenom procedurom, u četvrtak poslano pismo s formalnom najavom pokretanja postupka zbog povrede prava, a koji bi mogao završiti i na Evropskom sudu i okončan finansijskim kaznama protiv tih zemalja.

Tih deset zemalja, navodi EK, krši odredbe Člana 12. Direktive o putovanjima u paket aranžmanima, s obzirom na to da su svojim nacionalnim legislativama agencijama i aviokompanijama omogućile da putnicima izdaju vaučere umjesto povratka novca, a to je u priličnom raskoraku s preporukama EK-a o načinu kako se putnički vaučeri, u doba pandemije korona virusa, nude potrošačima.

'Povrat novca za 14 dana'

Vaučeri, navodi se, nisu zabranjeni i EK nema ništa protiv da ih putničke agencije potrošačima nude na dobrovoljnoj bazi, i to na način da svaki putnik, ukoliko ne želi vaučer, ima pravo takvu ponudu odbiti te u propisanom roku od četrnaest dana od otkaza putovanja dobiti nazad cijeli iznos novca.

Hrvatska je, međutim, među zemljama koje su preporuku EK-a praktično pretvorile u proceduru u kojoj putnik do svog novca neće moći doći u narednih nekoliko godina, omogućivši potrošačima da mogu odbiti vaučer, ali da pravo na povratak novca imaju tek u periodu od 180 dana od datuma proglašenja prestanka pandemije.

To je, upozorava EK, u suprotnosti sa strogim pravilima o postupku povratka novca, koji treba vrijediti i u doba pandemije, a o kojima je upozorenje navedenim zemljama EK prvi puta poslala još 13. maja, upozorivši ih da su uveli praksu nepovoljnu za potrošače i posve suprotnu evropskim pravilima, apelirajući pritom da je što prije prilagode.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.