EK očekuje pregovore sa Skopljem i Tiranom prije samita u Zagrebu

Sjeverna Makedonija, Albanija, EU, Zastave
Albanija će, za razliku od Sjeverne Makedonije, dobiti i dodatne uvjete (EPA)

Europska komisija je ponovila stav da pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebaju početi što prije moguće, imajući u vidu činjenicu da su te dvije zemlje ispunile uvjete za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Iz Komisije očekuju da se početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom može dogoditi prije samita EU-a i Zapadnog Balkana, koji je najavljen u svibnju u Zagrebu, prenosi Tanjug, pozivajući se na makedonsku TV Sitel.

Ana Pisonero, glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Olivera Varhelyija, istaknula je da Komisija smatra kako su obje zemlje ispunile kriterije za početak pregovora.

“Komisija ostaje pri svom stajalištu i preporuci da se otvore pregovori što je prije moguće jer su obje zemlje učinile ono što je traženo od njih i nastavile reforme”, rekla je Pisonero.

Macronova podrška ako izvještaji budu pozitivni

Istaknula je kako je Komisija spremna te da se nada da je moguće da se to dogodi prije samita EU-a i Zapadnog Balkana u Zagrebu, ali da ne mogu predvidjeti kako će se države članice odnositi u vezi s tim pitanjem.

Na neformalnom sastanku EU-a sa čelnicima Zapadnog Balkanu u nedjelju Von der Leyen je zaključila kako je interes EU-a da se te dvije zemlje približe Bruxellesu, ocjenjujući to kao “prioritet Komisije”.

Također, francuski predsjednik Emmanuel Macron na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji je izjavio da ukoliko rezultati izvanrednih izvješća Komisije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju budu pozitivni, on će podržati početak pregovora EU-a sa Skopljem i Tiranom.

Izvanredna izvješća o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije očekuju se između 2. i 4. ožujka.

Izvor: Agencije