Oglasi

EK očekuje pregovore sa Skopljem i Tiranom prije samita u Zagrebu

Evropska komisija je ponovila da pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebaju početi što je prije moguće.
Sjeverna Makedonija, Albanija, EU, ZastaveAlbanija će, za razliku od Sjeverne Makedonije, dobiti i dodatne uvjeteEPA - Ilustracija

Europska komisija je ponovila stav da pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebaju početi što prije moguće, imajući u vidu činjenicu da su te dvije zemlje ispunile uvjete za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Iz EK-a očekuju da se otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom može dogoditi prije summita EU-a i Zapadnog Balkana, koji je najavljen u svibnja u Zagrebu, prenosi Tanjug, pozivajući se na makedonsku TV Sitel.

Ana Pisonero, glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi, istaknula je da EK smatra kako su obje zemlje ispunile kriterije za početak pregovora.

"Komisija ostaje pri svom stajalištu i preporuci da se otvore pregovori što je prije moguće, jer su obje zemlje učinile ono što je bilo traženo od njih i nastavile reforme", rekla je Pisonero.

Macronova podrška ako izvještaji budu pozitivni

Istaknula je kako je EK spremna te da se nada da je moguće da se to dogodi prije summita EU-a i Zapadnog Balkana u Zagrebu, ali da ne mogu predvidjeti kako će se države članice odnositi po tom pitanju.

Na neformalnom sastanku EU-a s čelnicima Zapadnog Balkanu u nedjelju, predsjednica EK-a Ursula von der Leyen je zaključila kako je interes EU-a da se približe ove dvije zemlje Bruxellesu, ocjenjujući to kao "prioritet EK-a".

Također, francuski predsjednik Emmanuel Macron na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji je izjavio da ukoliko rezultati izvanrednih izvješća EK-a za Sjevernu Makedoniju i Albaniju budu pozitivni, on će podržati početak pregovora EU-a sa Skopljem i Tiranom.

Izvanredna izvešća o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije očekuju se između 2. i 4. ožujka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.