EK o slučaju Apple: Kompanije trebaju plaćati pravedni dio poreza

Sud Evropske unije smatra da Evropska komisija nije uspjela dokazati da je Apple imao 'selektivnu ekonomsku prednost' (EPA)

Evropska komisija će pažljivo proučiti presudu Suda Evropske unije o poreskim olakšicama Appleu u Irskoj i smatra da sve kompanije trebaju plaćati pravedni dio poreza, izjavila je u srijedu izvršna potpredsjednica EK-a Margrethe Vestager.

Sud EU-a poništio je odluku EK-a iz augusta 2016. godine po kojoj je američki tehnološki div Apple morao vratiti 13 milijarde eura u irski budžet.

“Pažljivo ćemo proučiti presudu i razmisliti o sljedećim koracima… Komisija u potpunosti podržava cilj da sve kompanije trebaju plaćati pravedni dio poreza”, saopćila je Verstager.

“Ako neka zemlja članica da nekoj multinacionalnoj kompaniji porezne olakšice koje nisu dostupne njenim konkurentima, to šteti pravednom tržišnom takmičenju u EU. To, također, lišava javnu kasu i građane sredstava za prijeko potrebna ulaganja, čija je još veća u kriznim vremenima”, ističe potpredsjednica EK-a zadužena za tržišnu konkurenciju.

‘Selektivna ekonomska prednost’

Komisija je je 30. augusta 2016. godine donijela odluku da Apple mora vratitii 13 milijardi eura u irski budžet, zbog poreskih olakšica koje im je Irska omogućila.

Međutim, Sud EU-a smatra da EK nije uspio dokazati da je Apple imao “selektivnu ekonomsku prednost” koju mu je dala irska država.

Presuda je veliki udarac za Vestager, koja je u prethodnoj i u sadašnjoj EK-a zadužena za tržišno takmičenje i zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija postala je vrlo popularna.

Izvor: Agencije