Oglasi

EK o Kosovu: Zbog tužilaca mnoge osobe nezasluženo na slobodi

Stručnjaci Evropske komisije konstatirali su da je samo jedan od tužilaca pokazao razumijevanje za proceduru oduzimanja ilegalne imovine.
Evropska komisija objavila je izvještaj o stanju u pravosuđu KosovaEPA

Evropska komisija objavila je izvještaj o stanju u pravosuđu Kosova kad je riječ o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, u kojem je, između ostalog, konstatiran niz nedostataka, posebno u tužilaštvu i policiji.

Izvještaj je sačinjen na osnovu zapažanja četiri stručnjaka Komisije, koji su u Prištini boravili prošlog novembra, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

U izvještaju se posebno ističu problemi kvaliteta podignutih optužnica, način na koji tužioci rješavaju predmete, nedostatak dokaza u optužnicama, sumnje u to znaju li specijalni tužioci kako provesti složenu istragu, nedostatak specijaliziranih tužilaca...

Nedostaci u istražnim postupcima

Konstatirani su i nedostaci u istražnim postupcima.

Stručnjaci Komisije rekli su da je samo jedan od tužilaca s kojima su razgovarali o određenim predmetima pokazao razumijevanje za proceduru oduzimanja ilegalne imovine.

Također je utvrđeno da su zbog lošeg tužilačkog rada mnoge osobe neopravdano oslobođene odgovornosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.