EK: Novi britanski premijer neće utjecati na stavove Evropske unije

Therese May je u petak podnijela ostavku na dužnost predsjednice Konzervativne stranke (EPA)

Izbor nasljednika britanske premijerke Therese May neće utjecati na sadržaj dogovora o izlasku koji je London već postigao s Evropskom unijom, istaknuo je glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas.

“Suzdržat ćemo se od zauzimanja bilo kakvih stavova koji bi moglo utjecati na utrku za čelnika Konzervativne stranke”, kazao je on, odgovarajući na pitanje o prijetnji Borisa Johnsona, favorita za nasljednika Therese May, da neće platiti račun za Brexit.

“Izbor novog premijera neće promijeniti parametre onoga što je na stolu”, rekao je glasnogovornik EK-a, smjerajući na dogovor o izlasku koji je vlada Therese May zaključila s EU-om u oktobru 2018. godine.

“Ono što je na stolu Komisija je uspješno postigla pregovorima i odobrile su zemlje članice [EU-a]”, dodao je Schinas.

Prijetnje Borisa Johnsona

Neki kandidati za nasljednika Therese May, koja je u petak podnijela ostavku na dužnost predsjednice Konzervativne stranke, kažu da žele ponovo početi pregovore s evropskim blokom.

Unija već mjesecima opetuje da više nema smisla ponovo otvarati dogovor o povlačenju koji su britanski zastupnici tri puta odbili.

Johnson je zaprijetio da neće podmiriti troškove Brexita, odnosno iznos predviđen u ugovoru o razlazu, ako EU ne prihvati najbolje uvjete izlaska za njegovu zemlju.

U postignutom dogovoru se ne navode brojevi, ali se navodi metoda i načela za izračun svote koju London mora podmiriti.

Britanska vlada procjenjuje iznos između 40 i 45 milijarda eura.

Izvor: Agencije