EK mora nastaviti vršiti pritisak na Mađarsku i Poljsku

Ursula von der Leyen je iskazala 'posebnu' zabrinutost zbog vanrednog stanja u Mađarskoj (EPA)

Evropska komisija mora nastaviti vršiti politički pritisak na Mađarsku i Poljsku u vezi s vladavinom prava u obje države, izjavio je francuski zvaničnik, dodajući da bi finansijski pritisak mogao biti izveden i na njih, javlja Reuters.

“Komisija mora, bez pokazivanja ikakve slabosti, nastaviti vršiti politički pritisak”, rekao je novinarima zvaničnik francuskog Predsjedništva, prenosi Fena.

Dodao je da EK mora razmišljati na pragmatičan i lucidan način, “što znači da je pravi instrument za vršenje pritiska novac”.

“Kada ponovo budemo raspravljali o našem budžetu, a ako EK i evropske institucije primijete kršenje vladavine prava, onda će morati biti posljedice u pogledu finansiranja”, kazao je zvaničnik.

Migranti i korona virus

Vrhovni sud Evropske unije prošle sedmice je presudio kako su Poljska, Mađarska i Češka prekršile zakon i pravo odbivši primiti izbjeglice kako bi se olakšao teret južnih država članica Unije, kao što su Grčka i Italija nakon migrantske i izbjegličke krize 2015. godine.

Ova presuda Evropskog suda pravde je ponovo ukazala na oštre podjele Evrope zbog migracija.

Trima bivšim komunističkim državama ne prijete kazne, jer je premještanje desetaka hiljada osoba predviđano samo do 2017. godine.

Šefica EK-a Ursula von der Leyen iskazala je “posebnu” zabrinutost zbog vanrednog stanja u Mađarskoj zbog korona virusa, koje je premijeru Viktoru Orbanu omogućilo ogromne ovlasti.

Izvor: Agencije