Oglasi

EK: Migrantska kriza se rješava, još je mnogo izazova

Evropska komisija zadovoljna je rezultatima rješavanja migrantske krize, ali upozorava da treba dovršiti reformu sistema azila.
Jedno od hitnijih pitanja je trajnije rješenje za iskrcavanje migranata spašenih u SredozemljuIlustracija - Getty

Evropska komisija je izrazila zadovoljstvo rezultatima rješavanja migrantske krize, ali i upozorila da je potrebno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti reformu sistema azila.

"Rezultati našeg zajedničkog evropskog pristupa u području migracija govore sami za sebe: broj nezakonitih dolazaka niži je danas nego prije početka krize, evropska granična i obalska straža podigla je zajedničku zaštitu granica Evropske unije na novi nivo, a zajednički s partnerima radimo na osiguravanju zakonitih migracijskih kanala, dok istovremeno ubrzavamo vraćanje", izjavio je evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos, prenosi Hina.

Dodao je da će u narednom periodu biti ključno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti reformu sistema azila EU-a.

Veća podrška Maroku i Španiji

Evropska komisija ističe da, uprkos tim rezultatima, treba uložiti još više napora kako bi migracijska politika EU-a postala istinski otporna na buduće promjene u geopolitičkom kontekstu, koji se stalno mijenja, i u svjetlu stalnog rasta migracijskog pritiska na svjetskom nivou.

"Države članice dužne su štititi one kojima pružaju zaštitu i brinu o njima. Nastavak sveobuhvatnog pristupa saradnji i solidarno djelovanje, uz pravednu podjelu odgovornosti, jedini je put naprijed ako se EU želi uspješno nositi s izazovom migracija", rekao je prvi potpredsjednik EK-a Frans Timmermans.

Komisija navodi nekoliko izazova koje stoje pred EU-om po pitanju migracija.

Prvi je zapadnomediteranska ruta, kojom dolazi sve više migranata, stoga je potrebna veća podrška Maroku i Španiji, gdje migranti ulaze na teritoriju EU-a.

Na srednjomediteranskoj ruti potrebno je raditi na popravljanju uvjeta u Libiji, a istočnomediteranskoj, po kojoj je, nakon dogovora s Turskom, znatno pao broj dolazaka, preostalo je rješavanje problema u Grčkoj, gdje obrada zahtjeva za azil ide vrlo sporo, a nije ni riješeno pitanje smještaja izbjeglica.

Jedno od hitnijih pitanja je trajnije rješenje za iskrcavanje migranata spašenih u Sredozemlju.

Jačanje populističkih i euroskeptičnih stranaka

To se sada rješavalo od slučaja do slučaja.

Najteže pitanje je reforma sistema azila, jer dio zemalja ne pristaje na obavezujuće kvote po kojima bi se raspoređivali migranti u slučaju masovnog priliva kada bi se vanjske članice EU-a našle pod velikim pritiskom.

Također zabrinjava jačanje populističkih i euroskeptičnih stranaka koje bi mogle pitanje migracija zloupotrijebiti u izborne svrhe na predstojećim evropskim izborima, zaključila je Evropska komisija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.