EK: Jednostavniji propisi o državnoj pomoći

Almunia je prošle sedmice naložio Nemačkoj i Belgiji da povrate milione eura nezakonite pomoći (AFP)

Služba Evropske unije (EU) za zaštitu konkurencije će pojednostaviti propise o državnoj pomoći, što će joj omogućiti da bolje kontrolira telekomunikacione, energetske i saobraćajne kompanije koje uživaju nepravične subvencije i poreske olakšice, izjavio je u četvrtak evropski komesar za konkurenciju Joaquin Almunia.

“Želim našu kontrolu preusmjeriti na one slučajeve koji zaista utječu na konkurenciju na unutrašnjem tržištu i želim ih temeljno istražiti”, ukazao je on na konferenciji o konkurenciji.

Evropska komisija treba imati bolje instrumente za temeljnu istragu tih slučajeva i na sopstvenu inicijativu.

“Primjeri koji mi prvi padaju na pamet su sektor telekomunikacija, kompanije na liberalizirnom tržištu koje dobijaju javnu podršku i selektivne poreske olakšice”, rekao je Almunia.

“Smatram da Evropska komisija (EK) treba imati bolje instrumente za temeljnu istragu tih slučajeva i na sopstvenu inicijativu”, dodao je on.

Vlasti 27 članica EU prvo trebaju dobiti odobrenje EK-a, koja ima ulogu regulatora za konkurenciju, prije nego što odobre pomoć nekoj kompaniji.

Strožija kontrola

Od primalaca pomoći se može zahtijevati da otplate tu pomoć ukoliko se utvrdi da su njome prekršeni propisi EU, podsjeća Reuters.

EK je u niz slučajeva utvrdila da su vlade članica EU nezakonito odobravale subvencije, između ostalog, aviokompanijama, brodskim kompanijama i bankama.

Almunia je prošle sedmice naložio Nemačkoj i Belgiji da povrate milione eura nezakonite pomoći koju su dale svojim nacionalnim poštanskim agencijama.

EK je u niz slučajeva utvrdila da su vlade članica EU nezakonito odobravale subvencije.

EK trenutno istražuje energetske sporazume između ruskog gasnog monopola Gazprom i nekoliko njegovih glavnih evropskih potrošača.

Almunia je ukazao da će tražiti mišljenja ostalih komesara i vlada EU prije nego što do ljeta precizira revidirane smjernice i počne ih provoditi prije kraja 2013. godine.

Izvor: Agencije