EK: Jedinstvena nabavka vakcine za EU tržište

Specijalisti i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra obavili su posljednje provjere i testiranja (EPA)

Evropska komisija tvrdi da unutar Evropske unije nema različitih aktivnosti u cilju nabavke vakcina protiv COVID-a 19 za evropsko tržište nego da se sve svodi na jedinstvenu inicijativu.

“Ugovor koji su Njemačka, Francuska, Italija i Holandija potpisale o isporuci 300 miliona doza blisko je povezan i nadopunjuje strategiju Komisije za zajedničku nabavku vakcina za građane EU-a”, kažu u Briselu, prenosi Tanjug.

Četiri zemlje članice EU-a prethodnog vikenda potpisale su inicijalni ugovor s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca, koja, u saradnji s Univerzitetom u Oxfordu, radi na istraživanju vakcine protiv COVID-a 19.

Količina od 300 miliona doza trebala bi biti dostupna građanima zemalja EU-a koje učestvuju u programu, i to što je prije moguće, uz očekivanje da bi vakcina trebala biti spremna do kraja 2020.

Prekinuti ‘paralelne inicijative’

Ugovor je potpisan samo dan nakon što je Komisija odbjavila da je od vlada zemalja članica dobila mandat da u njihovo ime pregovara o nabavci vakcina za područje cijele Unije.

Najavljeno je da je za te potrebe izdvojeno 2,4 milijarde eura, a zemlje članice pozvane su da prekinu “paralelne inicijative”.

U Briselu sada ocjenjuju da nema govora o “dvije različite inicijative” nego je riječ o jedinstvenoj inicijativi zemalja članica i Komisije.

“Blisko srađujemo sa spomenute četiri zemlje članice, ali i s drugim zemljama članicama kako bismo osigurali pristup dovoljnom broju vakcina za građane EU-a”, kaže glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

U Komisiji ocjenjuju da je ugovor koji su potpisale Njemačka, Francuska, Italija i Holandija prvi, a da se pregovara i o drugim ugovorima koji bi osigurali pokrivenost EU-a vakcinom protiv COVID-a 19.

Izvor: Agencije