EK dala Poljskoj dva mjeseca da popravi pravosudni sistem

Evropska komisija je zamjerila što u vijeću Vrhovnog suda sjede isključivo nove sudije, koje je poslije reforme odabrao Donji dom (EPA)

Evropska komisija je saopštila da je prešla u drugu fazu procedure povodom kršenja evropskih propisa u Poljskoj.

Dala je Poljskoj dva meseca da popravi svoj sistem discplinskih postupaka i kazni za sudije, koji je na snazi od 2018. godine, tako da ubuduće garantuje nezavisnost sudija i zaštiti ih od političke kontrole.

Proceduru kršenja evropskih propisa u pravosuđu zbog disciplinskih postupaka protiv sudija EK je protiv Poljske pokrenula 3. aprila.

To je jedan od sporova konzervativne Vlade premijera Mateusza Morawieckog sa Evropskom unijom povodom kontroverzne reforme pravosuđa u koju se upustila poljska vladajuća stranka Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynjskog od dolaska na vlast u jesen 2015. godine.

Posle te reforme EK Poljskoj zamera to da, za razliku od starog modela, koji je bio nezavisan od uticaja političara, sada ministar pravde imenuje i smenjuje disciplinskog zastupnika opštih sudova, ministar može da zatraži pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije, a i da podnese prigovor na odbacivanje disciplinske kazne – piše o glavnim zamerkama list Gazeta Wyborcza.

Slijede tužbe sudu EU-a

Evropska komisija je takođe zamerila da u veću Vrhovnog suda, koje odlučuje o disciplinskim kaznama za sudije, sede isključivo nove sudije, koje je posle reforme odabrao Sejm, donji dom poljskog Parlamenta, u kojem vladajući konzervativci imaju većinu.

U Poljskoj su poslednjih meseci pokrenuti disciplinski postupci protiv sudija koje su počele da šalju pitanja Sudu EU-a o nezavisnosti pravosuđa u Poljskoj posle reforme, što EK vidi kao potvrdu da se sudije kažnjavaju zbog svojih odluka.

Komisija je najavila da će ubuduće dosledno koristiti tužbe Sudu EU-a za kršenje evropske legislative i zahtevati da Sud EU-a izriče privremene mere kojima bi se do konačne presude stavili van snage sporni poljski paragrafi.

Na taj način, Sud EU-a je ranije uspeo da zaustavi čistke u Vrhovnom sudu Poljske.

Tada, u jesen prošle godine, naredio je da se zamrznu paragrafi izmenjenog Zakona o Vrhovnom sudu Poljske, koji su izazvali najviše bojazni za nezavisnost pravosuđa – oni po kojima sudije Vrhovnog suda idu u penziju čim navrše 65 godina, a ako žele da nastave da sude do 70. godine, što su mogli do izmena, moraju da zatraže odobrenje predsednika Poljske Andrzeja Dude.

Diplomatski odgovor von der Leyen

Vlast, da je nije zaustavila EU, tako bi mogla da promeni 27 od 72 sudija Vrhovnog suda, a da nove izabere predsednik iz vladajuće poljske stranke, što su kritikovala stručna poljska i međunarodna pravosudna udruženja i opozicija, kao nastojanje da vladajuća stranka preko predsednika Dude probere podobne sudije.

“Bilo bi čudno da ovakvu odluku donese EK, ona stara, koja više nema pravi mandat, iako formalno postoji. To bi bio očajnički pokušaj da se podgreva spor izmedju Poljske i EK-a, koji ne služi nikome, a pre svega ne EU”, kazao je potpredsednik poljske Vlade Jacek Sasin na nezvaničnu informaciju da je EK takvu odluku već doneo.

Da Poljskoj preti nova tužba Sudu EU-a ukoliko ne ispuni zahteve ove druge faze procedure oko kršenja evropskih propisa EK je objavio u sredu, iako je odluka doneta dan ranije, kako ne bi uticala na izbor prve predsednice EK-a Ursule von der Leyen, koju je podržala cela Višegradska četvorka, saznaje Gazeta Wyborcza.

“Posle poslednjih razgovora premijera Morawieckog s novoizabranom šeficom EK-a, uveren sam da će temperatura tog spora jenjavati”, kazao je vicepremijer Sasin.

Sama predsednica EK-a je, na pitanje o sporu EU-a s Poljskom oko pravne države, odgovorila diplomatski, rekavši da su valjanu pravnu državu dužne da poštuju sve članice Unije.

Izvor: Agencije