Oglasi

Eiffelov toranj samo za posjetioce s dobrom kondicijom

Do početka jula posjetioci će se na toranj moći penjati samo stepenicama, jer se liftovi smatraju rizičnim za širenje bolesti.
Broj stepenica od dna do vrha građevine je tokom historije varirao, pa je na dan otvorenja toranj imao 1.710 stepenica, a nakon nekoliko renovacija danas ih ima 1.665Reuters

Eiffelov toranj u Parizu priprema se za ponovno otvaranje 25. juna, međutim, bit će otvoren samo za posjetioce sa dobrom kondicijom, jer će liftovi biti isključeni zbog straha od korona virusa.

Posjetioci neće moći da idu dalje od drugog sprata, a do početka jula na toranj će moći da se penju samo stepenicama, jer se liftovi smatraju rizičnim za širenje bolesti, piše Tanjug pozivajući se na Reuters.

Menadžeri ove francuske znamentiosti nadaju se da će u potpunosti biti vraćen u funkciju tokom ljeta, a do tada će se preduzimati određene preventivne mjere.

Takođe, svi posjetioci stariji od 11 godina moraju nositi zaštitne maske, a moraju se pridržavati i socijalne distance.

1.665 stepenica

Toranj je bio zatvoren zbog epidemije tri mjeseca, što je najduži period da nije radio od Drugog svjetskog rata.

Eiffelov toranj se sastoji od 18.000 metalnih dijelova, a težak je 7.300 tona.

Bio je najviša zgrada u svijetu četiri decenije, sve do izgradnje njujorške zgrade kompanije Chrysler.

U vrijeme gradnje bio je visok 300 metara, a 24 metra visine dobio je kasnijim postavljanjem televizijske antene.

Broj stepenica od dna do vrha građevine je tokom historije varirao, pa je na dan otvorenja toranj imao 1.710 stepenica, a nakon nekoliko renovacija danas ih ima 1.665.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.