EIB daje milijarde eura za oporavak grčke ekonomije

Fond, ukupne vrijednosti 300 miliona eura, podržat će grčku poljoprivredu, agrobiznis i dekarbonizaciju (EPA)

Evropska investiciona banka (EIB) ove će godine Grčkoj prebaciti milijarde eura kako bi pomogla u oporavku njene ekonomije, izjavio je predsjednik ove banke Werner Hoyer.

EIB je prošle godine izdvojio dvije milijarde eura za kreditne linije za različite projekte u Grčkoj, a banka namjerava ove godine nastaviti poticaje, prenosi Fena, pozivajući se na Xinhuu.

“Nećemo ići ispod tog nivoa, jer Grčka ima velike ambicije”, rekao je Hoyer, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Atini, nakon konferencije za novinare s grčkim ministrom ruralnog razvoja i hrane Makisom Voridisom.

Potrebno mnogo transformacija

“U zemlji poput Grčke mora se učiniti mnogo transformacija, potrebno je riješiti puno starih problema. To je naš prioritet. Inovacija je jedno od pitanja koje mi je prilično blisko, tako da imamo ciljeve u smjeru klimatskog djelovanja, inovacija, podrške malim i srednjim preduzećima i razvoju”, kazao je Hoyer.

Evropska investiciona banka je u petak u Atini potpisala tri sporazuma o finansiranju s lokalnim bankama i grčkom elektroenergetskom kompanijom.

Fond, ukupne vrijednosti 300 miliona eura, podržat će grčku poljoprivredu, agrobiznis i dekarbonizaciju,

Izvor: Agencije