Ehud Olmert osuđen zbog ometanja pravde

Olmert je stekao međunarodni ugled zbog svojih napora za postizanje mira s Palestincima (Arhiva)

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen je u Jerusalemu po dvije tačke optužnice za ometanja pravde.

Sud u Jerusalemu prihvatio je nagodbu, navodi se u saopćenju, u skladu s kojom se 70-godišnji Olmert izjasnio da je kriv i vjerojatno će dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 13.000 dolara, prenosi Hina.

Šestomjesečna kazna će istovremeno teći s 18-mjesečnom kaznom koja mu je izrečena u decembru zbog uzimanja mita u skandalu oko nekretnina u vrijeme dok je bio gradonačelnik Jerusalema od 1993. do 2003

Olmert bi trebao ići u zatvor 15. februara kao prvi bivši izraelski premijer koji je završio iza rešetaka. Dužnost premijera obavljao je od 2006. do 2009. godine.

Optužbe za korupciju

Prethodno je, u martu 2014. godine, osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita za promociju kontroverznog projekta izgradnje naselja u Jerusalemu.

Optužen je za djela koja je počinio u vrijeme dok je bio gradonačelnik Jerusalema i ministar trgovine, godinama prije nego što je 2006. postao premijer Izraela.

Tokom procesa je opovrgavao sve optužbe i bilo mu je dozvoljeno da se brani sa slobode do iznošenja odluke o njegovoj žalbi.

U drugom slučaju, Olmert je osuđen na osam mjeseci zatvora, zato što je nezakonito primao novac od jednog pristalice iz SAD-a.

Bio je primoran dati ostavku početkom 2009. godine zbog optužbi za korupciju. 

Olmert je 2012. oslobođen jednog dijela optužbi, uključujući one da je primao koverte s novcem od američkog biznismena Morrisa Talanskog, kada je bio gradonačelnik i ministar.

Karijeru je počeo kao nacionalista u stranci Likud da bi s vremenom evoluirao prema umjerenoj struji. Tako je isprva podržavao Veliki Izrael i ekstremne doseljenike na Zapadnoj obali i u Gazi, protivio se sporazumima iz Camp Davida s Egiptom (1978.) te sporazumima iz Osla s Palestincima iz 1993. godine, da bi konačno pristao na zamisao o osnivanjuu palestinske države.

Izvor: Agencije