Egzoplanete su kosmička iznimka

Astronomi su izučili 60 egzoplaneta manjih od Neptuna i većih od Zemlje i otkrili da su to malena 'pufnasta' tijela (AP)

Egzoplanete, koje najčešće otkrije američki teleskop Kepler, često susrećemo u našoj galaksiji, ali ih uopće nema u našem Sunčevom sistemu i predstavljaju svojevrsnu kosmičku iznimku, utvrdili su u utorak astronomi na godišnjoj konferenciji Američkog astronomskog društva.

“Nama se Sunčev sistem čini normalnim, ali nova istraživanja planeta razasutih oko drugih zvijezda ukazuju na to da je naš kutak galaksije prilično neobično mjesto”, kazao je Geoff Marcy, profesor astronomije sa Univerziteta Berkley u Californiji.

Naučnici su otkrili da više od tri četvrtine nedavno otkrivenih planeta izvan Sunčevog sistema nisu uopće nalik poznatim nam planetama koji se vrte oko Sunca.

Umjesto toga, većina su “mini Neptuni”, veličine Zemlje, ali, za razliku od naše planete, sastavljeni su od gustog sloja plinova oko čvrste jezgre, što je otprilike sastav planete Neptun.

‘Recept pravljenja planeta’

To znači, objasnili su naučnici, da je “recept” pravljenja planeta u drugim sunčevim sistemima puno drugačiji od procesa koji je rezultirao formiranjem Zemlje.

Ti “mini Neptuni”, kazao je Marcy, “dominiraju inventarom” od blizu 3.000 planeta koje je pronašao NASA-in teleskop.

Egzoplanete – planete koji kruže oko zvijezde koja nije Sunce – spadaju u dvije kategorije: planete koji su dvostruko veće od Zemlje ili nešto manje i imaju stjenovito jezgro i nešto vode, poput Zemlje, a postoje i planete dva do četiri puta veće od Zemlje, koje imaju stjenovito jezgro, ali i puno plinova, poput Neptuna.

Astronomi su izučili 60 egzoplaneta manjih od Neptuna i većih od Zemlje i otkrili da su to malena “pufnasta” tijela koja sadrže velike količine plina.

Njihov sastav znači da su se, za razliku od Zemlje, koja se razvila relativno kasno u povijesti Sunčevog sistema, te “pufnaste loptice” razvile puno ranije.

“Stoga te planete moraju biti dramatično drugačije od Zemlje, suprotno onome što smo očekivali”, kazao je astronom Yoram Lithwick.

Izvor: Agencije