Egipćani traže kraj vojne vlasti

Demonstranti su uzvikivali parole protiv Vrhovnog vijeća oružanih snaga (SCAF) (AFP)

Desetine hiljade demonstranata okupilo se u Kairu i drugim egipatskim gradovima kako bi označili prvu godišnjicu „Petka bijesa“, ključnog dana nemira tokom kojih je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Demonstranti su se okupili na trgu Tahrir u  petak u podne, te uzvikivali parole protiv Vrhovnog vijeća oružanih snaga (SCAF).

Novo okupljanje nazvali su „Petkom ponosa i časti“.

Tokom prošlogodišnjih demonstracija, Mubarakove snage sigurnosti zapucale su na demonstrante, ubivši i ranivši na stotine ljudi. Mubaraku se sudi za umiješanost u ubistva demonstranata.

Potraga za pravdom

Šeik Mazhar Shahin, imam džamije Omar Makram koja se nalazi na trgu Tahrir, pozvao je na brže izricanje kazne odgovornima za ubistva demonstranata.

„Ljudi su 25. januara 2011. Izašli na ulice da traže slobodu, pravdu, čast i kraj režima koji je širio sve oblike korupcije“, kazao je Shahin okupljenima.

„Zahtijevali smo ostavku režima, ali nakon godine revolucije, pitam se – da li je režim zaista dao ostavku?“

„Revolucija se nastavlja, potrebna su brža suđenja za one koji su ubijali demonstrante. Ja vas podržavam“, kazao je Shahin demonstrantima.

Međutim, islamisti i demonstranti naizgled su bili podijeljeni oko poruke koju su željeli poslati u petak.

Moćno Muslimansko bratstvo, čija je Stranka slobode i pravde osvojila najveći broj mjesta u donjem domu parlamenta, kazali su da je SCAF obećao da će predati vlast civilima nakon predsjedničkih izbora, koji trebaju biti održani do kraja juna.

Član Muslimanskog bratstva kazao je za AFP da obje strane žele isti cilj, samo do njega idu različitim putevima.

Apel SAD-a

U međuvremenu, američki State Department pozvao je Egipat da povuče zabranu putovanja za nekoliko američkih zaposlenika nevladinih organizacija, koji su obavljali dužnost izbornih posmatrača u Egiptu.

Washington je zatražio od SCAF-a da prestane „ugrožavati američke živote“, nakon što je šestero Amerikanaca, zaposlenika američkih organizacija, zaustavljeno prilikom pokušaja da napuste zemlju.

Al Jazeerina dopisnica iz Kaira Sherine Tadros kazala je da su odnosi između Kaira i Washingtona zategnuti od prošlomjesečnog pretresa nekoliko stranih nevladinih organizacija, uključujući one koje finansiraju Sjedinejne Američke Države.

„Izgleda da su sada neki od tih zaposlenika pod istragom i zato su uvedene zabrane putovanja“, kazala je Tadros.

Među njima je Sam LaHood, sin ministra transporta SAD-a Ray LaHooda, kao i zaposlenici Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Izvor: Al Jazeera i agencije