Egipćani glasaju o produženju mandata Al-Sissiju

Al-Sissi je preuzeo dužnost 2014. godine, godinu dana nakon što je svrgnut prvi demokratski izabran predsjednik Mohammed Morsi (EPA)

Egipćani će glasati na trodnevnom referendumu o izmjenama ustava koje bi predsjedniku Abdelu-Fatahu al-Sissiju trebale omogućiti da produlji mandat do 2030. godine, ali i osnaži moć i kontrolu nad vojskom.

Izmjene i dopune produljile bi al-Sissijev sadašnji mandat na šest godina i on bi završio 2024. Predloženi privremeni članak omogućuje mu da se natječe za još jedan mandat na šest godina, koji bi njegovu vladavinu produljio do 2030. godine.

Nove promjene predsjedniku također omogućuju i imenovanje viših pravosudnih dužnosnika te veću moć i kontrolu nad vojskom.

Ranije ovaj tjedan parlament u kojem većinu imaju Al-Sissijevi pristaše, odobrio je nacrt ustavnih promjena.

Predlagači naglašavaju da su izmjene i dopune potrebne za ustav iz 2014. kako bi se osigurala dugoročna stabilnost Egipta.

Udar na neovisnost pravosuđa

Kritičari kažu da je svrha izmjena i dopuna očvrsnuti al-Sissijevu moć i onemogućiti pravosudnu neovisnost.

Al-Sissi je preuzeo dužnost 2014. godine, godinu dana nakon što je svrgnut prvi demokratski izabran predsjednik Mohammed Morsi iz Muslimanske braće.

Prošle godine, Al-Sissi je ponovno izabran ogromnom prednošću, a jedini njegov protukandidat bio je takmac koji je sam za sebe rekao da je lojalan al-Sissiju.

Oko 61,3 milijuna Egipćana izlazi na oko 14,000 biračkih mjesta diljem 27 egipatskih provincija, prema službenim podacima.

Glasačka mjesta otvorena su od devet sati po mjesnom vremenu (sedam sati po GMT-u) tijekom 12 sati u iduća tri dana.

Službeni rezultati bit će poznati 27. travnja.

Izvor: Agencije