Egipćani glasaju na parlamentarnim izborima

Više od 4.500 kandidata sudjeluje na izborima u Egiptu (EPA)

Egipćani biraju u subotu novi saziv donjeg doma parlamenta. Izbori se održavaju u dvije faze, a prva obuhvaća 14 od 27 egipatskih pokrajina u kojima se glasa danas i sutra, navodi dpa, prenosi Hina.

Druga faza predviđena je za 7. i 8. novembra u 13 preostalih pokrajina, uključujući Kairo.

Više od 4.500 kandidata sudjeluje na izborima. Oni se natječu kao neovisni i na listama stranačkih saveza.

Konačni rezultati izbora ne očekuju se prije decembra.

Izbori se održavaju više od dva mjeseca nakon što je izabran Senat, gornji dom parlamenta. Većinu mjesta u Senatu osvojili su kandidati odani Abdelu Fattahu al-Sisiju koji vlada Egiptom od 2014. godine.

Egipatski predsjednik suočen je sa sve većim pritikom javnosti, nakon što su krajem prošlog mjeseca hiljade ljudi izašle na ulice, upkos jakim sigurnosnim mjerama.

‘Omiljeni Trumpov diktator’

Nezadovoljni građani protestuju protiv pogoršanja životnih uvjeta, nacionalizacije političkog života, korupcije, slabljenja uloge Egipta na regionalnom i međunarodnom planu, kao i zbog odricanja od egipatskih prava, posebno u vodama Nila, i ustupanju otoka Tiran i Sanafira Saudijskoj Arabiji.

Sisi bi također mogao izgubiti podršku SAD-a, ukoliko na izborima u novembru pobijedi predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden, koji je nedavno osudio hapšenje, mučenje i progonstvo egipatskih opozicionara poput Mohammada Amasha, Sarah Hegazi i Mohammada Sultana.

Biden je također izjavio kako su neprihvatljive prijetnje porodicama egipatskih opozicionih aktivista te naglasio da više neće biti bjanko čekova za, prema njegovim riječima, Trumpovog “najdražeg diktatora”.

Biden je aludirao na navode američkog časopisa Wall Street Journal u spetembru da je američki predsjednik Donald Trump tokom samita G-7 u Parizu u avgustu nazvao egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija “omiljenim diktatorom”.

Izvor: Agencije