Egipatski zvaničnici zvali na razgovor čelnike Muslimanske braće

Al Jazeera je dobila ekskluzivne informacije vezano za događanja u posljednjoj sedmici ramazana i odmah nakon Ramazanskog bajrama u strogo čuvanom zatvoru Aqrab (“Škorpion”) na jugu Kaira.

Riječ je o novom i zanimljivom pridavanju pažnje koju su državne snage sigurnosti posvetile preminulom bivšem predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju.

Izvori, koji se bave pitanjima prava zatvorenika, otkrivaju da su snage sigurnosti pozvale na razgovor prije i nakon Bajrama niz čelnika Muslimanske braće i opozicije zatočenih u zatvoru Aqrab, kako bi razgovarali o razlozima zbog kojih Mursi odbija učiniti bilo kakve ustupke režimu, zatim o viziji koju Muslimanska braća imaju za predstojeće razdoblje i mogućnosti prihvatanja političkog pomirenja.

Praksa od jula 2013.

Visoki sigurnosni zvaničnik raspitivao se u razgovoru s vođama o tome koliko je Mursi spreman za pregovore u trenutnoj fazi te o kandidatu koji bi u ime vodstva Muslimanske braće mogao razgovarati s njim kako bi ga obavijestio o najnovijim događanjima.

Taj sigurnosni zvaničnik potvrdio je uhapšenom vođi Muslimanske braće da se Mursi više neće vratiti na poziciju predsjednika, da se vojska neće okrenuti protiv trenutnog predsjednika Abdel-Fataha al-Sisija i da narod neće povesti revoluciju, prema procjenama službe nacionalne sigurnosti.

Također je, na osnovu toga, tražio da Muslimanska braća daju jasan odgovor na suđenju bivšem predsjedniku i vođama Muslimanske braće optuženim za zločine zavjere sa stranim organizacijama i grupama, uključujući i Hamas, a koje je održano ove subote.

Izvori navode da su se vođe Muslimanske braće dogovorile da nastave odbacivati vojni udar i ono što je iz njega proizašlo te su pozvali režim da iznese svoju viziju rješenja političke krize u državi.

Izvori navode da su sigurnosne službe uvele praksu, od jula 2013, pa sve do danas, da pozivaju vođe Muslimanske braće i pripadnike opozicije zatočene u zatvoru Aqrab na ispitivanje kako bi saznali jesu li i koliko spremni na ustupke Sisijevom režimu i da raspravljaju o predloženim političkim idejama.

Bez ikakvih ustupaka

Međutim, stalno su nailazili na odgovor da se neće praviti nikakvi ustupci te na zahtjev vlastima da se stvari isprave.

Izvori su tražili da ne bude objavljeno ime zvaničnika snaga sigurnosti ili vođa pozvanih na razgovor u ured Službe za nacionalnu sigurnost u zatvoru Aqrab.

Egipatska televizija navodi da je Mursi pao u nesvijest nakon što je u ponedjeljak od sudije tražio da dobije riječ tokom suđenja za dosluh s pokretom Hamas, a nakon toga je preminuo.

U strogo čuvanom zatvoru Aqrab najistaknutije su vođe Muslimanske braće, članovi Mursijevog predsjedničkog tima i jedan broj opozicijskih čelnika.

Izvor: Agencije